O firmă care face catering pe Valea Someșului a primit o amendă uriașă de la Direcția Sanitar Veterinară Bistrița-Năsăud după ce inspectorii ANSV au constatat că n-are autorizație sanitar veterinară pentru unul din spațiile în care procesa preparatele.
Inspectorii i-au aplicat firmei o amendă de 50 000 de lei, potrivit unui comunicat de presă transmis de DSVSA Bistrița-Năsăud, fără nominalizarea agentului economic sau a locației. Potrivit surselor BistritaExpress ar fi vorba de o firmă care produce preparate pentru nunți și alte petreceri cu un număr mare persoane, preponderent pentru Valea Someșului.
Suma aplicată e maximul prevăzut de lege și poate fi plătit de administratorii firmei la nivelul de jumatate din minimul amenzii, care ]n acest caz este de 40 000 de lei, respectiv 20 000 de lei în termen de 15 zile. De altfel la controlul făcut firmei în cauză inspectorii au găsit si alte neconformități, ceea ce ar fi dus la nivelul maxim al amenzii primite.
Amendarea firmei de catering s-a făcut în cadrul unei serii de controale care a vizat firme din Horeca și industria alimentară, dar și supermarket-uri, în ultimele două luni.
DSV BN precizează într-un comunicat de presă că în cadrul acestor controale a dat amenzi în volum total de 313 600 de lei din 52 de sancțiuni contravenționale aplicate. Inspectorii sanitar veterinari au confiscat 6.048 de kg de produse alimentare carne şi produse din carne, peşte, produse lactate, prăjituri
Conservant neautorizat găsit la unul dintre magazinele verificate
Inspectorii au găsit la comercializare într-unul magazinele verificate inclusiv un conservant neautorizat ca aditiv alimentar pentru care au notificat sistemul STRAFF. Este vorba de Salicat (acid salicilic) un conservant care nu poate fi comercializat decat in sistem farmaceutic, fiind interzis in industria alimentară. Se pare ca produsul găsit ar fi fost produs în China, ambalat de o firmă din nordul țării.
Ce au mai descoperit inspectorii DSVSA BN în cele 2 luni decontrol pentru care au aplicat amenzi: ”manipularea produselor alimentare neambalate fără asigurarea facilităților pentru igienizarea mâinilor, existența produselor alimentare etichetate necorespunzător, neasigurarea trasabilității pentru produsele alimentare, comercializarea produselor de origine animală pentru care nu se poate face dovada provenienței.