Președintele Asociației Oierilor despre conflictul din Sângeorz: ”Nu mai poți trăi de primarii ăștia care se înfig să ia banii de la pășuni, să-i folosească în altă parte”

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Ioan Câmpean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România Pro-Ovis susține că  în spatele celor mai multe conflicte dintre oieri și primari se ascund cu totul alte interese, iar cazul de la Sângeorz-Băi nu e deloc singular:   ”Nu mai poți trăi de primarii ăștia care se înfig să ia ei banii de pe pășuni și să-i folosească în altă parte. Uniunea Europeană dă banii pe pășuni. România nu dă niciun leu, România dă în jur de 16-17 euro  pe ha de arabil, pentru pășune nu dă nimic. Regulamentul UE, adică a celor care dău banii spune: ” banii pe pășuni sunt ai utilizatorului. Definiția utilizatorului sună așa: proprietar de animale care se află pe suprafața respectivă o anumită perioadă: deci cât ai contract pe pășune. Păi dă-i-o omului ăla. Deci omul ăla trebuie să-și curețe pășunile, să-și facă o cale de acces, să îmbunătățească condițiile.  Pentru ce e subvenția?: să acoperi niște lipsuri ale oierilor” explică pentru Bistrița Express președintele de la Pro-Ovis.  Campean care a luat atitudine de multe ori în situații de conflict primărie -crescători  crede că e cu totul improbabil ca banii din taxa de concesiune sau închiriere să se transforme în finanțări pentru lucrări edilitare, așa cum a invocat primarul din Sângeorz, Traian  Ogâgău: ”UE a venit cu niște ajutoare, care trebuie să se îndrepte spre producător, nu spre trotuare sau altceva. Că vin cu niste povesti, ca niciodată n-o să ajungă să se pună pavele în Sângeorz Băi de pe pășuni.

Președintele ProOvis spune că situațiile sunt identice în multe uat-uri din țară: ”că n-o să ne ascundem acuma după deget, că oricum ne ascundem. Primarul pune președintele de asociație pe unul de al lui și copiază din registrul agricol câte animale are nevoie: cai, vaci , oi, pana avem incărcătură, Câte hectare avem? Păi 1000. Pune acolo 2000-3000 de animale din registru, oameni care n-au venit cu animalele acolo. Și asociația ia banii, se face tabla împărțirii iar oamenii aia pot și să iasă cu oile în stradă cât vor.  Pe cel care tine taurul de coarne nu-l interesează povestea lor” susține Câmpean.

Acesta spune că în cazul conflictului de la Sângeorz-Băi explicațiile oferite de primar că ar vrea să le ofere acces pe pășune și oierilor mici și mijlocii, care nu încap de mari proprietari nu stă în picioare, pentru că legea e clară: ”statul a dat ordonanta 34 care spune ca suprafețele  se scot la licitație, că trebuie respectată încărcătura pe hectar și că trebuie să fie minim 3 care licitează. Dacă respectăm ordonanța 34, primarul nu trebuie să pună problema cine dă banul dacă e mai mare sau mai mic, acolo contează cine dă banul mai mult. Dacă vrei să-l ajuți pe ăla mic sau mijlociu anulezi ordonanța 34 și spui: ”primăria din Sângeorz Băi face acte de binefacere si dă numai celor care au 5 oi sau 6. Vă dați seama că suntem deja penibili? Deocamdată OG 34 reglementează situația pășunilor, dacă statul a gândit-o prost, atunci trebuie să o corectăm. E drept că statul a schimbat-o de nu știu câte ori în 20 de ani și tot așa a rămas” mai spune președintele asociației oierilor.

El a explicat și că oierii de la Sângeorz s-au plâns, și că nu poate să facă altceva decât să-i trimită la ministrul agriculturii: ”Veniți până la mine si vă dau numărul ministrului și-l sunați până vă răspunde.-le-am spus.  Dar mă tem nici ministrul nu poate face nimic. Ar spune așa ipotetic , că știm alte cazuri: trimit o echipă”. Câmpean mai spune și că șansele ca oamenii să piardă subvenția în Sângeorz-Băi sunt mari: ” Dacă până în 15 mai nu reușesc să depună actele pierd subvenția.”

Conflictul dintre crescătorii de ovine și edil a început din toamna anului trecut, când noul primar ales, Traian Ogăgău a anunțat că intenționează să schimbe regulile privind concesionarea pășunilor, contracte în baza cărora ciobanii obțin subvenții de la APIA. Actualele contracte de concesiune expiră în toamna acestui an iar Primăria trebuie să organizeze o nouă licitație. în 7 aprilie, după mai multe întâlniri care au degenerat ciobanii din Sângeorz-Băi au ieșit cu oile în stradă în fața primăriei. Situația lor este în continuare nerezolvată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa