Traficul pe Bulevardul Decebal va fi restricționat de joi, susțin reprezentanții constructorului. Ce spune despre complexitatea lucrării, termene și presiunea publică managerul de la MIS Grup, Petrică Farcaș.

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Circulația pe Bulevardul Decebal va fi restricționată începând de joi, 11 august, la câteva zile după ce Poliția a aprobat planul de deviere a traficului de pe una dintre cele mai importante artere de circulație din oraș. Informația a fost confirmată pentru Bistrița Express de Petrică Farcaș, managerul MIS Grup, compania care lucrează concomitent la șantierele reabilitării celor trei mari artere de circulație din Bistrița: Decebal, Grigore Bălan și Gheorghe Șincai. Managerul de la MIS Grup spune că e vorba de o lucrare complicată, care include un pasaj subteran pentru pietoni, pentru care trebuie deviate toate conductele și cablurile de utilități la adâncimi de 4-5 metri, operațiune pe care trebuie să o facă tot compania sa conform proiectului de finanțare europeana asumat de Primaria Bistrița. 

Petrică Farcaș a explicat pentru Bistrița Express și de ce nu s-a închis Bulevardul  Decebal de luni, 8 august,  așa cum a anunțat inițial  municipalitatea  : ” Așteptam o comanda cu materiale de construcții adecvate acestui șantier, materialele  au sosit acum. Noi ne-am bucurat că am reușit să le aducem în timp util, în condițiile în care exista blocaje serioase pe piețe, în mod normal ar fi trebuit să mai așteptăm 2-3 luni, însă am găsit înțelegere la furnizori noștri.(…)  Am considerat că până la momentul în care ne putem apuca efectiv de lucru, nu are rost să închidem gratuit circulația, deși autorizația eraobținută începând de luni  Joi ne apucăm de lucru cu utilajele”  a mai spus managerul firmei de construcții.

Potrivit managerului de la MIS Grup compania sa a acceptat sa facă și lucrările pentru devierea conductelor de utilități (apă, canal, gaz, etc) de sub pasaj, dar si celelalte lucrari legate de infrastructura de utilități pentru că proiectul european (nn Reabilitarea axelor de transport ) și așa foarte întarziat nu mai putea aștepta până furnizorii de utilitati ar fi avut  resurse financiare și timp sa facă operațiunea.  ” Ne-am asumat să închidem până în septembrie 2023 un proiect care ar fi trebuit sa fie făcut în 2 ani și 6 luni, la solicitarea Primăriei Bistrița ” . 

Pe de altă parte primarul Bistriței Ioan Turc a spus de mai multe ori ca a cerut și a obținut  modificari semnificative ale proiectelor de mobilitate, Linia Verde și Reabilitarea Axelor de transport, moștenite de la fosta administrație,  din cauza unor probleme serioase ale acestora, între care lipsa unor soluții oferite de proiectanți pentru rețelele de utilități ” În primul proiectele trenează pentru că nu am fost de acord să venim să punem asfalt și să schimbăm trotuare fără să rezolvăm problema canalizării. În al doilea rând, am modificat proiectele pentru că dacă am fi mers pe vechile proiectele găsite în Primărie, ne-am fi luat de cap la finalul lucrărilor. În al treilea rând, bistrițenii să fie liniștiți pentru că peste tot pe unde lucrăm la patul drumului schimbăm și rețelele de apă și, după caz, de canalizare”, a declarat recent Turc într-o conferință de presă.

 

Proiecte sub presiune

Petrică Farcaș spune însă și că personalul firmei pe care o conduce resimte presiunea legată de acest proiect, dar și de al celorlalte străzi cu șantiere deschise în Bistrița în condițiile unor termene foarte strânse, a disconfortului creat traficului din oraș  și a nemulțumirii generate de asta   : ” e foarte multa presiune  și se răsfrânge asupra noastră și mai ales asupra celor care lucrează. Oamenii nostri vor sa-si faca treaba bine și au nevoie sa aibă liniște pentru asta” a mai spus managerul MIS GRUP.

Miercuri după amiaza pe Decebal în zona intersecției din fața Winmarkt circulația era deja îngreunata de utilaje. Nu erau însă utilajele MIS Grup ci cele ale unei firme care a lucrat pentru conductele rețelei  de gaz care fac joncțiunea cu cele din zona Decebal.

Citeste si:

Începutul lunii septembrie e deadline-ul dat constructorului pentru reluarea circulației pe străzile Gheorghe Șincai și ”Grigore Bălan”

2 răspunsuri

  1. Cea mai mare complicatie din cadrul proiectului privind reconfigurarea axei de transport Gării – Decebal – Andrei Mureşanu – Năsăudului, este dată de realizarea pasajului subteran pentru pietoni, la intersectia Bul. Decebal cu străzile Ursului si Cuza- Vodă, pentru care trebuie deviate toate conductele și cablurile de utilități din subteran, opreatiune foarte costisitoare, dar care care in final nu rezolvă mare lucru in fluidizarea circulatiei. Oricum, Bulevardul Decebal este traversat de mai multe treceri de pietoni care nu au cum să fie desfiintate. Primarul Ioan Turc se lăuda că a modificat proiectele mostenite de la vechea administratie. In cazul de față ar fi fost mai ințelept să se renumțe la pasajul pietonal subteran, ceea ce ar fi dus la o economie importantă de bani cu care s-ar fi putut achizitiona un număr mai mare de autobuze electrice nepoluante. De asemenea la intersectia Bulevardului Decebal cu strada Gării, ar trebui lărgit trotuarul din fața magazinului Winmarkt, la nivelul lățimii inițiale si refăcut aliniamentul laturii respective, prin mutarea sensului giratoriu mai spre bustul lui Mihai Eminescu.

  2. Cea mai mare complicatie din cadrul proiectului privind reconfigurarea axei de transport Gării – Decebal – Andrei Mureşanu – Năsăudului, este dată de realizarea pasajului subteran pentru pietoni, la intersectia Bul. Decebal cu străzile Ursului si Cuza- Vodă, pentru care trebuie deviate toate conductele și cablurile de utilități din subteran, opreatiune foarte costisitoare, dar care care in final nu rezolvă mare lucru in fluidizarea circulatiei. Oricum, Bulevardul Decebal este traversat de mai multe treceri de pietoni care nu au cum să fie desfiintate. Primarul Ioan Turc se lăuda că a modificat proiectele mostenite de la vechea administratie. In cazul de față ar fi fost mai ințelept să se renumțe la pasajul pietonal subteran, ceea ce ar fi dus la o economie importantă de bani cu care s-ar fi putut achizitiona un număr mai mare de autobuze electrice nepoluante. De asemenea la intersectia Bulevardului Decebal cu strada Gării, ar trebui lărgit trotuarul din fața magazinului Winmarkt, la nivelul lățimii inițiale si refăcut aliniamentul laturii respective, prin mutarea sensului giratoriu mai spre bustul lui Mihai Eminescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa