Directorul Aquabis a explicat din nou cum se calculează și de trebuie plătită ”apa de ploaie”. Parlamentarii au încercat sa suspende prin lege aceasta taxă de câteva ori, însă nu le-a ieșit

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Taxa pentru apa de ploaie, respectiv apa meteorica se ține ca râia de facturile familiilor, a firmelor dar și a administrațiilor locale și oricâte încercări s-au făcut în instanță sau în Parlament de a scăpa de aceasta, toate s-au soldat cu un eșec. Cei mai mult plătesc primăriile, urmate de cei care locuiesc la case, în funcție de suprafața construită și de cât plouă, în timp ce pentru locuitorii blocurilor, taxa pentru apa pe care n-o poți controla, se simte mai puțin la buzunar. 

Directorul Aquabis Ion Șandru a redeschis subiectul apei meteorice într-o conferință de presă în care a mai explicat încă odată cum tarifează compania apa de ploaie, ca răspuns la plângeri și acuzații venite inclusiv din partea municipalității. Sandru a susținut, cum o face de fiecare dată, că reglementarea taxării apei meteorice care e preluata in canalizare și prelucrată de stațiile de epurare aparține ANRSC și ar fi obligatorie. El a susținut și că inclusiv acolo unde Consiliile locale au votat neplata acestei taxe, au avut de suportat consecințe administrațiile publce unde s-a întâmplat asta, dupa controalele Curtii de Conturi. Directorul Aquabis mai spune și că apa meteorică ar fi fost încasată și înainte de 1989, ”pe vremea lui Ceaușescu” însă după un alt algoritm.

Locuitorii de la case plătesc mai mult, cei de la bloc nu prea simt taxa

”Apa de pe trama stradală, acoperişuri şi curţi betonate care ajunge în canalizare o facturăm. În Regulamentul-cadru al serviciilor de alimentare cu apă de ANRSC se prevede: Cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică, comunicată de ANM pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţelor totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator şi cu coeficienţii de scurgere recomandați de SR 1846-1:2006”, a explicat Șandru algoritmul.

Explicatie Foto: Leoni plăteste cea mai taxa meteorica din județ

 

De aici încolo fiecare plătește în functie de suprafata construită plus suprafata curtii betonate înregistrate în scriptele Operatorului de Apă. Cel mai mult i se facturează apă meteorică companiei Leoni, care pe ultima factura are trecuți 1161 de metri cu, .la o casă cu o suprafaţă construită de 102 mp, au ieşit 3,55 mc în timp ce la un bloc cu două scări de pe Sucevei, cu mult spaţiu verde, s-a facturat 1 mc de apă meteorică împărţit la 20 apartamente, iar la un bloc de pe Calea Moldovei au rezultat în factură 8,4 mc, a susținut Șandru.

Lunga istorie a unei taxe pe un serviciu pe care nu-l cere nimeni

În Parlament au existat câteva tentative de a vota scoaterea acestei taxe din facturile românilor, toate soldate cu eșecuri și căzute la vot. În 2018 era cât pe ce să le iasă parlamentarilor scoaterea taxei, după ce o inițiativa a PNL a reușit să fie votată într-o primă cameră În cele din urmă i-au venit de hac în comisiile camerei decizionale, iar forma în care a iesit legea precizează că administrațiile locale care-și permit pot sa suporte din valoarea acestei taxe : ”costurile generate de colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor pluviale sunt suportate de utilizatorii serviciului”, dar ”autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităților și a sumelor alocate cu această destinație”. este textul de lege promulgat în cele din urmă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa