Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bistrița-Năsăud, a verificat joi, 15 septembrie chioșcurile alimentare din incinta Liceului cu Program Sportiv Bistrița, respectiv Colegiului Infoel, după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor București a primit mai multe sesizări legate de calitatea produselor vândute elevilor.
Protecția Consumatorilor a vizat doi operatori economici care au chioșcuri în incinta celor două licee care împart aceeași curte : un fast-food administrat de Brândușa SRL și un chioșc alimentar aparținând SC Dolce Lider SRL, potrivit unui comunicat de presă transmis de CJPC
Pentru neregulile constatate comisarii CJPC Bistrița-Năsăud au oprit temporar prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor în cazul unuia dintre chioșcuri și au dispus retragerea de la comercializare a produselor considerate periculoase în valoare de 3800 lei, urmând ca ambii agenți economici să fie sancționați cu amenzi de 30.000 lei fiecare.
”Abaterile constatate în timpul controlului au fost:
-comercializarea unor produse care pot fi încadrate în categoria celor periculoase, cum ar fi șnițele fără data și ora pregătirii și brânză Cheddar scoasă din ambalajul original, fără termen de valabilitate;
– oferirea la vânzare de cartofi prăjiți și maioneză, produse care sunt interzise de la comercializare în incinta unităților de învățământ;
– deși potrivit Legii nr. 123/2008 în incinta unităților de învățământ sunt interzise prepararea, comercializarea și distribuirea oricăror alimente prevăzute în lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, listă aprobată prin Ordinul nr.1563/2003, la operatorii economici controlați se vindeau băuturi energizante și băuturi răcoritoare;
– prezența în incinta chioșcului, la data și ora controlului a unei prese sandwich care nu era igienizată corespunzător, cu resturi alimentare, desfoliată, prezentând urme de rugină pe alocuri;
– găsirea, la momentul controlului, a unor produse de panificație ambalate în pungi fără a avea eticheta cu elemente de identificare – caracterizare, respectiv denumire produs, denumire producător, compoziția, ingredientele cu efect alergen și data limită de consum” precizează ANPC.
Comisariatul Județean de Protecția Consumatorilor va extinde în perioada imediat următoare controalele la chioșcurile aflate în incinta școlilor din Bistrița-Năsăud pentru a verifica atât calitatea produselor vândute elevilor, respectarea igienei, dar și a respectării comercializării produselor permise de pe lista recomandată școlarilor și preșcolarilor: ”Avem zero toleranță pentru agenții economici care prin practicile lor periclitează sănătatea copiilor, fie ca vorbim de efecte imediate sau efecte pe termen lung, prin favorizarea bolilor de nutriție și metabolice” a spus Stelian Dolha, comisarul sef adjunct al CJPC Bistrița-Năsăud