Deputatul bistrițean Lorant Sas atrage atenția asupra unui proiect de lege, aflat aproape de promulgare care îngrădește posibilitatea organizațiilor non guvernamentale de a ataca în instanță autorizațiile de construire, inițiativă care a a tras reacții vehemente din partea mai multor organizații ale societății civile
Legea celor 21 adoptată suspect de rapid
Într-o postare pe facebook deputatul bistrițean, membru REPER atrage atenția asupra rapidității cu care inițiatorii, 21 de senatori de la PNL au reușit sa depună și să finalizeze traseul parlamentar al proiectului: ”O nouă lege a coaliției PNL-PSD-UDMR lovește în societatea civila. În doar 2 săptămâni, proiectul de lege care limitează sever dreptul societății civile de a ataca în instanță autorizațiile de construire, dar și restrânge sfera informațiilor ce vor fi publicate, a fost adoptat de Senat și merge la promulgare” scrie Lorant Sas.
El a anunțat și că partidul sau, REPER, va sesiza Avocatul Poporului în legatură cu proiectul de lege care în Senat a circulat cu numele de L679/2022 și care vizează îngrădirea drepturilor ONG-urilor de a ataca în instanță autorizațiile de construire.
”Concret, legea prevede ca societatea civilă să aibă doar un termen de 30 de zile pentru plângeri prealabile ce privesc Autorizații de Construire, termen care urmează să curgă de la data finalizării procedurilor de publicitate. Un termen care, după ce că este excesiv de redus, nu curge de la momentul luării la cunoștință, ci de la finalizarea procedurilor de publicitate” spune deputatul care o menționează pe una din colegele sale din Comisia de Administratie Publică, Oana Cambera: „Ce înseamnă asta? Un ONG ar trebui să dea refresh zilnic la toate paginile primăriilor, să vadă dacă s-a mai publicat ceva despre o autorizație și să o atace în 30 de zile. Sunt unele ONG-uri care investesc efort de ani de zile în lupta ce privește calitatea spațiului construit și au reușit să anuleze în instanță autorizații de construire emise abuziv. Inițiatorii, deși juriști mulți dintre ei, ignoră complet faptul că o astfel de prevedere legală ar încălca Convenția de la Aarhus ce garantează accesul publicului la informații și la justiție, prevăzând anumite termene”, a declarat Oana Cambera, deputată REPER, membră în Comisia de administrație publică și amenajarea teritoriului!”.
O altă lege anti ONG e în circuit
Pe lângă proiectul de lege despre care spune ca e neconstituțional, Lorant Sas atrage atenția că în Senat mai exista o inițiativă, depusă recent care limitează dreptul asociațiilor non-profit de a apăra în instanță interesele societății.
”Inițiatorii acestui proiect sunt peste 30 de senatori PSD și PNL. Acest nou proiect cere, printre altele, ca doar ONG-urile mai vechi de doi ani să poată contesta în instanță acte administrative, doar dacă au depus „eforturi active” pe acel domeniu și dacă erau constituite la momentul emiterii actului contestat. Dacă aceste contestații duc la întreruperea unor investiții, ONG-urile reclamante trebuie să plătească o cauțiune de 1% din valoarea investiției. Dacă pierde în instanță, consiliul director al asociației este responsabil solidar, cu patrimoniul propriu.Vom lupta în continuare ca acest proiect de lege să nu-și producă efectele. Drepturile societății civile nu pot și nu trebuie călcate în picioare de interese de partid” mai scrie deputatul Lorant Sas.