Oficialii Ministerului Energiei au ținut să precizeze duminică seara pe facebook că taxele pentru energia solară, prevăzute într-o ordonanță publicat în Monitorul Oficial în 29 noiembrie nu sunt de actualitate decât cel târziu la finalul anului 2026 și că România ar fi fost obligata să le adopte ca să nu intre în procedură infringement.
Reacția a survenit după ce Uniunea Salvați România a acuzat Ministerul Economiei că introduce o așa-numită ”taxă pe soare” pentru cei care și-au instalat panouri fotovoltaice pe case și au devenit prosumatori, dar și că au emis ordonanța pe ascuns și au publicat-o în Monitorul Oficial exact în seara de dinaintea minivacanței. USR a cerut și ”stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă care pune în pericol toate ţintele de investiţii în energie regenerabilă”.
La câteva ore după anunțul făcut de USR a reacționat și PSD, tot pe facebook, prin purtătorul de cuvânt Ștefan Radu Oprea. El a întrebat ce i-a venit Ministerului Energiei cu transpunerea directivei la modul imperativ în condițiile în care directiva europeana invocată, vorbeste despre taxarea prosumatorilor în termeni de ”Statele membre pot să taxeze…”? În plus purtătorul de cuvânt PSD îl mai intreabă direct pe ministru ce pune în locul reactorului 1 de la Cernavoda care ar trebui închis în 2027.
În replică la acuzații Ministerul condus de Virgil Popescu Isusține că pâna la eventuala aplicare a taxei pe energia regenerabilă se așteaptă noi modificări ale legislației în UE, dar și că ordonanța poate fi modificată în Parlament. În replică la acuzațiile purtatorului de cuvnt PSD ministerul precizează că ordonanța a fost avizată de nu mai puțin de 10 ministere și autorități conduse de PSD.