Suntem ceva mai mulți locuitori rezidenți în județ față de acum 10 ani.

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Suntem se pare mai mulți locuitori rezidenți în județul Bistrița-Năsăud decât la recensământul de acum 10 ani, în condițiile în care nivel național situația e invers: populația rezidentă a scăzut de la un recensământ la altul. Datele naționale vor fi disponibile însă în câteva zile, în timp pentru rezultatele județene ale recensământului va mai trebui să așteptăm cam un an de zile. S-au mai întors și din familiile conjudețenilor, suficient cât să se poată vedea în statistici 

Chiar dacă nu vom avea degrabă   rezultate încă  la nivel județean și local, iar recenzarea online de anul acesta  a făcut ca datele demografice sa fie centralizate la nivel național, directorul direcției regionale de statistica, Mircea Chira  a anunțat totuși câteva concluzii preliminare din datele la dispoziție: în județ nu vom depăși la numărătoare 300 de mii de locuitori, dar categoric suntem mai mulți decât la recensământul din 2011, iar în municipiu populația e de maxim 79 000 de locuitori.

Populaţia rezidentă la 1 decembrie 2021, după estimările Institutului Naţional de Statistică  era de 273.926 persoane. Noi am realizat, la sfârşitul Recensământului, total chestionare completate pentru 292.511 persoane, din care au fost validate ca CNP-uri 288.201”(nn  raportate la o populație de domiciliu de 324.819 persoane în ianuarie 2022) .

Directorul de la Statistică spune că diferența între  populația de domiciliu și  populația de rezidență din județ ar fi acum cam cu 30 000 , față de 50 000 în urmă cu 10 ani : ”Au rămas circa 30.000 persoane diferenţa între populaţia rezidentă şi populaţia după domiciliu a judeţului, care sunt nerezidenţi, sunt plecaţi şi, în mod deosebit, în străinătate”.

Tendință de revenire în județ a bistrițenilor plecați în străinătate

Șeful Statisticii a vorbit șl despre tendința de revenire a bistrițenilor plecați în străinătate, tendință pe care o surprind si alte date, cum ar fi cele ale Inspectoratului Școlar: ”Încep să revină migranţii români. Vă dau o singură cifră. În rapoartele Inspectoratului Şcolar Judeţean, în anul şcolar 2021-2022, au fost 328 de elevi remigranţi. Aceşti 328 elevi care au intrat în învăţământul local au şi doi părinţi şi poate şi un frate, dar oricum sunt peste 1000 de persoane, într-un an”, a explicat Chira.

Deocamdată deși cifrele naționale vor fi publicate în curând, cele județene vor fi disponibile abia anul viitor, așa cum a anunțat Tudorel Andrei directorul general al Institutul Național de Statistică:  ”Vom publica datele la nivel național până pe 30 decembrie. Toate informațiile vor fi disponibile pe site-ul instituției. Datele vor fi structurate după vârstă, obligatoriu. Până la sfârșitul anului 2023 vom publica datele în profil teritorial. Datele sunt la nivel național, la nivel regional și la nivel local.Vom da volumul total al populației și anumite structuri după anumite caracteristici.”.

DEMOGRAFICE: Aveați impresia că Sângeorz Băi e cel mai puțin populat dintre orașele județului? S-ar putea ca rezultatele recensământului să vă contrazică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa