Legea Securității Cibernetice, un proiect inițiat de Guvern și adoptat pe repede înainte, în doar doua două zile de Camera Deputaților si Senat, chiar înaintea Crăciunului ridică suspiciuni serioase legate de modul în care poate interveni în datele personale si ale unor institutii, inclusiv de media. USR și Forța Dreptei au anunțat imediat după adoptarea de către Senat, în săptămâna de dinaintea Crăciunului că o contestă la Curtea Constituțională.
Legea securității cibernetice, practic trei paragrafe adăugate la legea informațiilor, 51/1991 lărgeste aria amenințărilor de securitate, pentru care pot fi ascultate conversatii, respectiv accesate datele unor firme si persoane fără mandat.
Legea obligă, printre altele, furnizorii de servicii de internet să pună la dispoziție fără mandat de la judecator, date si informații private. Suspectă este si modul în care s-a făcut adoptarea: în viteză. Proiectul a fost introdus în circuitul parlamentar în 8 decembrie si adoptat in regim de urgență în 19 si 21 decembrie de ambele camere, o performanță greu de egalat în Parlamentul român.
Contestație la CCR
” Este adoptată într-un dispreț total față de principiile și instituțiile democratice, confirmă ceea ce spuneam și reprezintă un nou derapaj politic. Nu poți să obligi sute de mii de furnizorii de servicii tehnice de securitate cibernetică să-și toarne clienții și să ofere pe tavă, fără mandat de la judecător, date și informații private ale acestora. Dreptul la viață privată și libertate de exprimare sunt apărate de Constituție și nu putem asista pasivi la această nouă încercare a serviciilor de a intra cu bocancii în viețile românilor.” precizează USR într-un comunicat de presă în care anunță și atacarea proiectului la CCR. Pentru a deveni lege, proiectul va trebui promulgat de președinte.