Virozele respiratorii au afectat predominant copiii de la debutul sezonului de îmbolnăviri, unul atipic anul acesta. Numai la UPU Spitalului Județean de Urgență din cinci cazuri cu viroze consultate în decembrie patru au fost copii și unul adult: au fost 555 de copii cu infecții virale la UPU Pediatrie și 149 de adulți cu aceeași simptomatologie la UPU. Si datele DSP din saptamana Sarbatorilor de Iarnă indica un număr copleșitor de copii în totalul îmbolnăvirilor respiratorii. Ministerul Sănătății a anunțat astăzi stare de alertă epidemiologică, însă școlile se deschid în 9 ianuarie cu măsuri doar la nivelul recomandărilor.
Conducerea Spitalului Județean confirmă presiunea mare pusă de cazurile de îmbolnăviri respiratorii în special pe Pediatrie, o secție cu doar 70 de locuri și a explicat ce măsuri a luat până acum. Printre măsurile luate a fost transferul cazurilor peste 16 ani și alte patologii în secțiile de adulți, dar și preluarea în secțiile de boli infecțioase a unora din cazuri. ” Pot să vă spun că în perioada sărbătorilor de iarnă ne-am confruntat cu o lipsă a locurilor în această secție, asta și pentru că toată presiunea a fost pe spital în aceste zile. (..)Am analizat situația și împreună cu Compartimentul de Igienă din cadrul spitalului și cu medicul șef al Secției de Boli Infecțioase și am stabilit ca o parte din pacienții pediatrici, cei care nu sunt în stare gravă, să fie preluați în Secția de Boli Infecțioase și să venim cu niște măsuri suplimentare. În Secția de Pediatrie, am avut în luna decembrie 301 pacienți, din care 225 cu afecțiuni respiratorii. De la începutul acestui an și până în prezent, în aceeași secție am avut 45 de pacienți internați, din care 29 cu afecțiuni respiratorii. În Secția de Boli Infecțioase am avut, luna trecută, 178 de pacienți internați, din care 97 cu afecțiuni respiratorii. În luna ianuarie, am avut 39 de pacienți, din care 20 cu afecțiuni respiratorii. Lunile decembrie și ianuarie sunt luni mai dificile, în care presiunea este mai mare pe spital” a explicat Gabriel Lazany., managerul Spitalului Județean.
UPU Pediatrie are un singur medic pe garda
Pentru că UPU Pediatrie are un singur medic pe tură, iar uneori așteaptă și 10-15 copii deodata, seful UPU doctorul Tiberiu Tudor le recomanda părinților sa se adreseze întâi medicilor de familie: ” În luna decembrie, în UPU Pediatre au fost consultați 555 de copii cu infecții virale, iar la UPU am avut 149 de adulți cu infecții virale. Un număr crescut de prezentări, ceea ce reprezintă o încărcare mare pentru Serviciul de Urgență. De exemplu, la Pediatrie avem un singur medic care este de gardă pe tură. Avem momente când avem deodată 10 – 15 copii și atunci apar diferite nemulțumiri, dar medicul nu are cum să facă față. În acest context vreau să fac o precizare. Am avut mulți pacienți pediatrici aduși de părinți direct la UPU, fără contactarea medicul de familie și a unei prime evaluări. Recomandarea mea ar fi ca pacienții să contacteze mai întâi medicul de familie pentru o primă evaluare și ulterior, dacă într-adevăr nu se simte bine, să se prezinte la Serviciul de Urgență. Și internările trebuie analizate prudent pentru că și Secția de Pediatrie este încărcată”, a explicat doctorul Tiberiu Tudor în aceaeși conferință de presă.
Datele DSP confirma prevalența mai mare a îmbolnavirilor la copii
Si datele DSP din săptămâna care a precedat Revelionul confirma numarul mare de copii bolnavi. Astfel din 1874 de persoane înregistrate cu viroze respiratorii 1168 erau copii sub 14 ani. Alți peste 200 se estimeaza că sunt în categoria 14-18 ani. La acestia se adauga înca 127 cu pneumonii sau gripe în același interval.
Scolile încep în 9 ianuarie doar cu recomandari, nu cu măsuri
Școlile vor începe în 9 ianuarie 2023 cursurile, iar măsura de alertă epidemiologica anunțată joi de ministrul Alexandru Rafila se va simți doar la nivel de recomandări și nu de obligații. Ministrul Educației, Ligia Deca, cea care a susținut conferința alături de Rafila a anunțat că școlile se redeschid pe 9 ianuarie și că nu încurajează neparticiparea la cursuri. ”Am discutat și despre măsurile de prevenție. Școlile se vor deschide pe 9 ianuarie, nu încurajăm neparticiparea la cursuri, după perioada pandemică, e important să păstrăm ritmul. Accentul trebuie să fie pe prevenție”, a declarat ministrul Educației. Printre măsurile anunțate de Ligia Deca din școli se numără realizarea triajului zilnic, atât acasă de către familie, cât și la școli și grădinițe, purtarea măștii, la nivel de recomandare, respectarea măsurilor de igienă, limitarea în școli a accesului persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.