Scrisoare deschisă semnată de profesorii profilului pedagogic din Năsăud împotriva desființării specializării învățători, prevăzută de proiectul noii legi a educației

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Liceul George Coșbuc din Năsăud se numără printre cele 29 de unități de învățământ liceal din țară semnatare ale unei scrisori deschise în care protestează împotriva intenției de a elimina profilul specializării învățători din curricula de pregătire a liceelor cu profil pedagogic, prevăzută de proiectul noii legi a educației.

Proiectul noii legi prevede, printre altele, ca profilurile pedagogice să poată pregăti doar educatori-puericultori, învățătorii urmând să fie școliți doar în învățămământul universitar. În Bistrița-Năsăud două licee pregătesc învățători: Colegiul Național George Coșbuc (o clasă) și Liceul de Artă Corneliu Baba, la profilul pedagogic cu o clasa pe an școlar.

Scrisoarea semnată de cele 29 de școli, în numele cadrelor didactice din învățământul pedagogic a fost transmisă, potrivit edupedu.ro, Președinției României, Guvernului României, Ministerului Educației și Parlamentului României.

În conținutul scrisorii semnatarii își arată dezacordul față de o asemenea inițiativă despre care se spune că afectează grav baza formării dascălilor din România”. În sprijinul demersului lor semnatarii invocă rezultatele excelente ale acestor profile la examenele de titularizare în învățământ. Scrisoarea deschisă precizează că nu este prima încercare de desființare a profilului, însă că toate au fost sortite eșecului.

Propunere : păstrarea profilului cu angajamentul absolvenților ca în 8 ani fac si facultatea de profil

Scrisoarea profesorilor din învățământul pedagogic are 8 puncte cu argumente și propuneri. Una dintre cele mai interesante ar fi ca absolvenții profilului de învățători să fie condiționați la angajarea în sistemul național de învățământ  de obligația de a urma în decurs de 7-8 ani studiile superioare de profil.

Printre argumente semnatarilor se numără și faptul ca cei mai mulți absolvenți urmează oricum și studii universitare, faptul că un învățător cu 7 ani de formare, adică cu 4 ani de liceu de specialitate și trei de facultate nu se poate compara ca pregătire de cei doar  cu trei ani universitari urmează în curriculă, că multe unități de învățământ de stat și mai ales  particulare ar solicita cadre didactice care au la bază și liceul pedagogic.

ucativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa