Trei parlamentari USR au analizat la Bistrița cu profesori, părinți și elevi forma în care au ajuns legile educației înainte de dezbaterea din Senat

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Cum arată proiectul legilor educației în varianta votată recent de Camera Deputaților, care sunt vulnerabilitățile și capcanele propunerilor și cât se mai poate interveni pentru ajustarea lor în Senat, care e camera decizională, au discutat la Bistrița trei parlamentari USR cu profesori, parinți și reprezentanți ai asociațiilor de elevi. Întâlnirea face parte dintr-o suită de dezbateri itinerante prin țară în care USR a cules propuneri de modificare a legilor dar a si explicat ce probleme ridică proiectul legislativ. La întâlnirea de la Bistrița au participat senatorii Ștefan Pălărie și Silvia Dinică, ambii din comisia de învățământ și deputatul Oana Murariu, membră a Comisiei Juridice a camerei 

”Am venit să ascultăm, o sa vedeti ca ne luam notițe în continuare. Și am venit și să va împartasim din experiența noastra” le-a spus senatorul Ștefan Pălărie participanților la dezbatere. El le-a explicat că 95 % din amendamentele propuse de USR n-au fost acceptate în varianta de la Camera Deputaților, excepție făcând cele care erau imposibil de refuzat dar că bătălia e departe de a fi încheiată: ” Noi o vom lua de la capat ca niste luptatori temerari sa le susținem la Senat”.

Senatorul Pălărie: ” cel mai lung dezbatut proiect din istoria României, dar cu soluții făcute pe genunchi”

Senatorul USR a spune și că în forma de acum cel mai dezbatut proiect din istoria României e mai degraba un blat politic, care în loc de lucruri temeinic facute a găsit soluții improvizate, pe genunchi fara vreo legatura vcu ce ar trebui sa fie invatamantul din România pe termen lung. ”Mi se pare ca am ajuns așa ca într-un fel de ironie a sorții, ca cel mai lung dezbatut proiect din aceasta țară, mă refer la Legile educației, cu propuneri care au fost strânse în 9 ani, a ajuns ca în ultima etapă să fie un text juridic sau un text legislativ cu soluții  făcute pe genunchi, la repezeală și reactiv. Când spun reactiv mă gândesc la ce ne au aratat televiziunile în ultima vreme:  Cazul socant de la Ion Creanga cu trafic de droguri, apoi cazul cu filmarea cu liceul din Prahova care cred ca a scandalizat pe toata lumea, nu ai cuvinte sa descrii asa ceva, nici ca parinte, profesor sau elev, e finalul-finalului, e Sodoma si Gomora la scara larga în invatamantul românesc. Si vedem in continuare cazuri care ne revolta : o eleva si-a pierdut viata, n-am cuvinte sa calific înecata cu jeleu care s-ar fi putut rezolva simplu daca profesorii sau eleviiar fi stiut sa faca manevra Heimlich  ) si intelegem si asta, dar tipurile de soluții au fost tot reactive, Practic sunt soluții carpite, facute pe genunchi și si in loc ca lucrurile sa fie temeinic facute, pe termen lung ajungem am ajuns la un soi de simulacru.” a fost analiza făcută de senatorul Ștefan Pălărie.

”România Educata e mai degraba o contrareclamă”

Senatorul a mai spus și că forma legilor trecute de Camerei Deputaților)ar fi de fapt ”un mare blat PSD-PNL din care învățământul are numai de pierdut: ”sa spun așa:  PNL  si- a obținut cumva închiderea trimfala un proiect cu o panglică aurită în care nimeni nu mai crede . Cand auzim cele două cuvinte Romania Educată, impreuna, suna mai degraba e o contrareclama. , Deci PNL și a obținut această trecere, cel puțin într-o primă camera a legilor iar PSD, mai degraba o formula de rezolvare a plagiatului in invatamantul superior, sporirea puterii rectorilor si asta o poate spune oricine Dar fix lucrurile cele mai importante au rămas nesoluționate. USR a venit cu 26 linii rosii, 26 de pb majore spunand domnilor ,  ha sa ne uitam la invatamantul romanesc peste 10 ani” .

Nu au trecut nimic din cele 26 de linii rosii sub forma de amendamente, nu au trecut nici 95 % dintre acestea. Au trecut doar cele care ar fi fost absurd sa fie respinse. Pur si simplu ne-au acceptat propunerea ca primariile sa ajunga la nivel de conformitate în 3 ani de zile cu toate cladirile cu risc seismic. Daca ar fi zis ca nu sunt de acord cu asta ar fi insemnat ca suntem pe planeta gresita, ne-au acceptat niste amendamente care țin de tineret si sport, dar nu ne-au acceptat amendamentele pe salarizarea profesorillor cu aceasta glumă cu mutarea discuției pe legea salarizarii unice care o sa vina cand o sa vina. Noi am propus un amendament curajos în care am spus ca daca nu se accepta ca 6% din PIB sa nu revina educației, ministrul educației din acel an sa-si piarda imedat mandatul . Ce sansa a avut cred ca va puteti imagina. ”

Am vrea ca schimbarea sa se intample cu sens, aceste legi nu sunt un teatru de razboi în care toata lumea se cearta cu toata lumea 

Senatoarea Silvia Dinica a spus și ea ca spera ca la Senat lucrurile să stea mai bine, iar pachetul de legi sa poată fi modificat: ”Au petrecut 8 zile în Camera Deputatilor si după asta vor ajunge în Senat. Acum suntem cumva între Camere. Noi  vedem aceasta perioadă ca pe inca o sansa sa vorbim despre problemele cu care se confrunta sistemul de educație, am abordat cu toata seriozitatea . avem un grup de consultari cu expertii nostri in partid si apoi avem acesta dezbateri pe care le-am organizat în toata țara si de peste tot am încercat sa conturat acele soluții care sa fie si practice si adecvate sistemului, astfel încat sa poate produce efecte cât mai repede, în așa fel incat sa schimbarea asta se intampla si cu sens, nu ca un teatru de razboi, nu ca pe un teatru de razboi unde toata lumea se cearta cu toata lumea”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa