Avocații din Bistrița-Năsăud aniversează astăzi 100 de ani de la înființarea Baroului județean printr-o suită de manifestări care se întind pe tot parcursul zilei de vineri, 15 septembrie. Avocații au participat la o conferință cu invitați de top, cu o parte dedicată aniversării și o alta pe teme specifice profesiei, cu dezvelirea unei plăci simbolice chiar pe sediul Tribunalului BN dar si cu o gală festivă, seara cu o festivitate de premiere premiere și decernări de distincții.
O expoziție a Arhivelor Bistrița-Năsăud din proximitatea salii de conferințe, cu documente ale înființării Baroului Bistrița, extrase din ziarele vremii, alte documente ilustrative precum și obiecte ilustrative pentru vechile cabinete de avocatura au dat culoare de epocă ambianței evenimentului organizat la Hotelul Metropolis.
Un moment special al festivităților dedicate centenarului avocaților l-a constituit dezvelirea unei plăci dedicate evenimentului chiar pe clădirea Tribunalului Bistrița-Năsăud pe care stă scris: ”100 de ani de istorie și profesionalism, Baroul Bistrița-Năsăud 1923-2023, placa fiind dezvelită de avocatul Alin Moruțan, noul decan al Baroului Bistrița-Năsăud, si de președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România dr Traian Briciu.
”E o lucrare simbolică realizată de Alexandru Gavrilaș (nn.directorul Muzeului Județean) făcută pentru a marca acest moment important din istoria Baroului. Aceasta lucrare reprezintă valorile și misiunea noastră ca profesioniști ai dreptului și simbolizează angajamentul nostru față de justiție și lupta noastră față de drepturile și libertățile cetățenilor ” a spus la dezvelirea plachetei Alin Moruțan.
”Este o ocazie specială să ne aducem împreună aminte şi să reflectăm asupra parcursului nostru, a realizărilor noastre şi a provocărilor cu care ne-am confruntat de-a lungul timpului. Este un moment de omagiere a personalităţilor marcante ale profesiei de avocat, a oamenilor care ne-au insuflat pasiune şi încredere în alegerea acestui drum, dar şi un moment de bucurie, de consolidare a relaţiilor profesionale şi de împărtăşire a experienţelor pe care le considerăm valoroase. În cei 100 de ani, Baroul Bistriţa-Năsăud a devenit un pilon al Justiţiei şi al Dreptului în această regiune. Am fost martori la evoluţia şi dezvoltarea societăţii noastre, iar avocaţii noştri au jucat un rol esenţial în asigurarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Astăzi, Baroul Bistriţa-Năsăud este o comunitate puternică şi unită, formată din profesionişti talentaţi şi dedicaţi. Suntem mândri de realizările noastre şi de contribuţia la dezvoltarea societăţii”, a spus decanul Baroului Bistrița-Năsăud, Alin Moruțan , de data aceasta la conferință de deschidere.
În prezent, în Baroul Bistriţa-Năsăud sunt 128 de avocaţi definitiv şi 5 avocaţi stagiari, majoritatea fiind prezenți în poza de grup din fața Tribunalului BN.
Prima parte a conferinței aniversare a fost dedicată discursurilor oficiale, inclusiv a ministrului Justiției, Alina Gorghiu transmisă însă în sistem video așa cum a fost cea a ministrului bistrițean de la Digitalizare, Bogdan Ivan a prefectului, dar si a presedintelul Baroului Național, Traian Briciu, a sefei Curtii de Apel Cluj, Dana Gârbovan.
A doua secțiune a fost dedicată conferințelor academice pe teme strict profesionale. Ambele conferințe au fost moderate de deputatul Diana Morar, fost secretar de stat la justiție, membru al Baroului Bistrița-Năsăud.
Au conferențiat prof. univ. dr. Liviu Pop, membru corespondent al Academiei Române – „Condiţiile de exercitare şi efectele acţiunilor directe. ”; prof. univ. Traian Briciu, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România – „Probleme legate de reprezentarea prin avocat”; l av. Sergiu Stănilă, Decanul Baroului Timiş – „Aspecte privind garantarea dreptului la apărare în procesul penal”; șiconf. univ. Ciprian Păun, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor – „Libertate şi Fiscalitate în contextul normativ naţional”.
Expoziția specială a Arhivelor
Momentul de culoare al aniversării Centenarului avocaților l-a asigurat o expoziție de documente, fotografii și obiecte din recuzita cabinetelor de avocatură organizata de Arhivele Județene coordonate de Cornelia Vlașin. Documentul de rezistență al expoziției l-a reprezentat însăși actul de înființare al Baroului, denumit Barou Advocatial din Circumscripția Tribunalului Bistrița, județului Bistrița-Năsăud. Conform documentului ordinul de înființare a fost dat de ministrul justiției în iunie 1924, dar înființarea propriuzisa s-a făcut în 16 septembrie 2023.
Expoziția Arhivelor conține mult mai multe documente: ”În 1874 avem practic prima organizarea avocaților, apoi în 1923 este legea de înființarea a barourilor, în baza careia s-a înființat inclusiv Baroul din Bistrița. În expoziție vedem si actul de înființare a baroului din Bistrița-Năsăud cu avocatul Vasile Pahone care este primul președinte. dar și lista cu primul tablou al avocaților care a funcționat imediat după înființare. Există si o lista cu tarifele avocaților, diferita de la regiune la regiune” a explicat Cornelia Vlașin. Pe lângă fragmente din presa vremii, multe fotografii și alte documente expoziția a configurat si obiecte din interiorul unui cabinet de avocatură antebelic: o masa cu un fotoliu si mașină de scris, o cutie cu tutun originală din acele vremuri, un cuier cu o robă de avocat. De altfel biroul de epoca a fost vedeta expoziției, mai mulți avocați ținând să se imortalizeze în foltografii făcute la vechea masă de scris.