Efectul mișcărilor demografice: două comune din județ vor avea mai puține mandate de consilieri locali decât acum, una mai multe

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Trei comune din Bistrița-Năsăud vor avea un număr diferit de consilieri locali din cauza scăderii, respectiv creșterii populației. Numărul consilierilor locali și județeni care urmează să fie aleși în Bistrița-Năsăud în scrutinul din 9 iunie 2024 în fiecare comună și oraș  din Bistrița-Năsăud, precum și cel al  consilierilor județeni a fost anunțat oficial astăzi printr-un ordin al prefectului județului.

Cu totul în județul Bistrița-Năsăud urmează să fie aleși în 9 iunie 30 de consilieri județeni, plus președintele de CJ, care are si el drept de vot și  763 de consilieri locali în cele 62 de unități administrativ teritoriale. patru mandate de consilieri locali s-au pierdut din cauza scăderii populației față de mandatele existente în două comune, iar într-o alta a

Au pierdut mandate de consilieri comunele Braniștea și Poiana Ilvei, a câștigat în plus Cetate

Potrivit prefectului Teofil Cioarbă, contactat de Bistrița Express, trei comune vor avea un numar diferit de mandate față de situația din prezent câte două, după procesarea datelor Institutului Național de Statistică: este vorba de Cetate( 13 mandate față de 11 acum), Braniștea(11 în loc de 13) și Poiana Ilvei (9 mandate în loc de 11). Două dintre  UAT-uri  au rămas fără câte 2 mandate, iar la Cetate s-au mai adăugat 2 mandate, pentru că numarul de mandate trebuie sa fie impar, pentru a permite realizarea majorităților, potrivit legilor în vigoare.

(Cel mai mic număr de aleși locali pentru o comună este de 9, cel mai mare, 15, în timp ce orașele vor avea fiecare câte 17 consilieri locali, ca și până acum iar municipiul Bistrița, tot 21 de consilieri locali. Numărul aleșilor locali este impar, o convenție menită să evite blocajele la vot.

Comune cu numar minim de mandate

Din totalul comunelor din județe nouă, cele cu cel mai mic număr de populație, au numărul minim de aleși, 9: Milaș, Monor, Runcu Salvei, Miceștii de Campie, Ciceu Giurgești, Silivașu de Campie, Sanmihaiul de Campie, Ciceu Mihaiesti, Poiana Ilvei. În aceasta categorie intra UAT-urile sub 1500 de locuitori. Alte 12 comune au numărul maxim permis de consilieri: 15 (e cazul comunelor care au între 5000 și 10 000 de locuitori)

În județ două comune au sub 1000 de locuitori, este vorba de Silivașu de Campie ( care are pe cifrele de la recensamant abia 841 și Miceștii de Campie : 915)  Cel mai mare numar de populație îl are Maieru cu 7579 de locuitori potrivit recensamântului. Populația de care se ține cont la stabilirea numărului de mandate nu este cea de la recensamânt, ci populația de domiciliu la 1 ianuarie 2024, indicate de INS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa