Reacție vehementă a mai multor organizații civice după declarațiile presedintelui AEP, Toni Greblă privind eliminarea prin legislație a observatorilor de la numărarea voturilor

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Mai multe organizații civice, intre care Expert Forum, care au supravegheat alegerile din 9 iunie protestează împotriva declarațiilor periculoase și fără precedent ale presedintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă care a susținut într-o declarație făcută la un post TV că observatorii independenți și ziaristii a trebui eliminațipe viitor  din salile în care se face numaratoarea votului, pentru ca prezența lor ar încurca membrii birourilor electorale.
Organizațiile susțin și că niciun presedinte din istoria AEP nu și-a permis așa ceva și că declarațiile sunt atât mai grave cu cât, spun autorii comunicatului, au existat serioase probleme la alegerile din 9 iunie legate de completarea unor procese verbale gresite, neînchiderea cheilor de control, finalizarea numărării și centralizarii voturilor.

Organizațiile semnatare își arată îngrijorarea față de declarațiile președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care a susținut că s-ar impune revizuirea legislației electorale pentru a nu mai permite prezența în timpul numărării voturilor a candidaților, a observatorilor și a presei. Considerăm că această declarație este contrară oricăror principii care ar trebui să asigure transparența procesului electoral și poate aduce atingere gravă integrității acestuia.

După cunoștința noastră, niciun președinte al AEP nu a mai încercat să elimine observatorii din procesul electoral și nici chiar partidele politice nu au făcut astfel de declarații. Ar trebui să fie în interesul AEP, garant al organizării unor alegeri corecte, ca procesul să fie monitorizat de cât mai multe organizații independente.” 

Declarația lui Toni Greblă (nn un controversat membru promovat de PSD, fost senator PSD, numit succesiv judecator CCR, prefect al Capitalei, etc) în contextul în care membrii birourilor electorale au avut probleme în a finaliza activitatea de numărare a voturilor și de centralizare a rezultatelor la alegerile din 9 iunie. ” Reamintim că este chiar sarcina AEP să selecteze și să pregătească membrii Corpului Experților Electorali, de unde provin președinții și locțiitorii acestora. Așadar, poate prioritatea AEP ar trebui să fie profesionalizarea administrației electorale” precizează organizațiile civice
Nu în ultimul rând, declarațiile domnului Greblă sunt contrare angajamentelor internaționale pe care și le-a asumat România prin semnarea Documentului de la Copenhaga din 1990, care stabileşte standarde de transparenţă a proceselor electorale. Mai mult, Codul de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia menţionează explicit că observarea trebuie permisă în timpul numărării voturilor [2], iar rapoartele ODIHR recomandă ca legislația să fie extinsă pentru a permite accesul observatorilor la toate etapele procesului electoral și nu doar la ziua alegerilor” precizează comunicatul.
Organizații semnatare
Coaliția Vot Corect – Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral și Code for Romania. Centrul FILIA ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică,Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă., ONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociația A.R.T. Fusion Societatea de Analize Feministe AnA, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică,Asociația Respiro Human Rights Research Centre, Greenpeace România, Mircea Kivu, sociolog, Sanda Foamete, observator la vot, Claudiu Tufiș, sociolog

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa