Istoria documentată a unei revolte din inima unei unități militare din Bistrița-Năsăud din însângeratul an 1956 într-un volum de 500 de pagini lansat astăzi chiar în incinta unității (VIDEO)

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Moment cu totul special astăzi, 4 iulie 2024, în incinta Unității militare din Prundu Bârgăului, acolo unde cu 68 de ani în urmă, în 1956 se punea la cale un îndrăzneț plan de revoltă anticomunistă de către un tânăr locotenent de 24 de ani, Teodor Mărgineanu și un grup de gradați și soldați din cadrul Regimentului încartiruit, pe atunci, 255 Artilerie.

O placă comemorativă cu numele celor 21 de militari și civili care au pătimit cumplit pentru legătura cu planul de revoltă sau cu personajele implicate, a fost dezvelită și sfințită astăzi 4 iulie în incinta unității, în vecinătatea bisericuței de lemn ridicată între timp. Iar povestea cumplită a celor 21, bărbați și femei, așa cum reiese ea din documentele îngropate adânc zeci de ani în Arhivele militare depozitate la Pitești dar și ale Fostei Securități, și zeci de mărturisiri om la om, toate consemnate după un periplu de 4 ani prin țară de un fost comandant postdecembrist al unității din Prundu Bârgăului, colonelul în rezervă Gheorghe Tanco au fost publicate într-un volum exhaustiv, de 500 de pagini, lansat astăzi în aceeași unitate militară. O unitate militara desființată pentru câțiva ani după ce ar fi fost compromisă de revolta lui Teodor Mărgineanu și transformată pentru o vreme în Casă pentru copiii orfani.

O poveste spusă pe de-a întregul, fără exagerări si fără omisiuni, cu punere în contextul larg, cu tăieturi câteodată reci de bisturiu dar și cu mărturii copleșitoare se așterne în paginile cărții document dedicată Rezistenței anticomuniste în uniformă din Regimentul 255 Prundu Bârgăului, a cărei lansare, în prezența câtorva urmași în viață a celor 22 și a unui numeros public din care n-au lipsit militari activi și în rezervă,  pasionați de istorie, localnici, s-a transformat într-o adevărată dezbatere: au fost sau n-au fost eroi cei 21? A fost sau n-a fost un erou veritabil locotenentul Teodor Mărgineanu (foto )cel care a sfârșit 6 luni mai târziu sub o ploaie de gloanțe, executat în subsolul închisorii din Gherla pentru îndrăzneala de a fi capul unei revolte care nu s-a finalizat? Cartea lasă concluzia în seama celor care o citesc, deși autorul are la capătul unui periplu de mulți ani și sute de documente, concluzia personală trasată ferm.

 

Planul revoltei a eșuat în urma trădării, iar cei care au avut cea mai mică legatură cu povestea sau cu cei implicați au plătit scump cu tortură, ani de puscarie grea si chiar cu trimiterea în fața plutonului de execuție. Iar peste tot si toate s-a asternut văluri grele de uitare. Locotenentul Teodor Mărgineanu a fost executat în 26 iunie 1957, la 6 luni de la arestare (s-a predat după ce a dezertat în ajunul Crăciunului din postul de gardă după ce au început arestarile)  printr-o sentință a Tribunalului Militar din Cluj, unul dintre membrii grupării sale a murit în închisoare, iar restul au fost eliberați până în 1964, însă urmarirea de catre Securitate pentru ei și familiile lor n-a încetat niciodată.

 

Fiul unuia dintre camarazii lui Teodor Mărgineanu, caporalul Aurel Beizadea, condamnat la 9 ani de temniță grea a mărturisit la lansarea carții dedicate și tatălui său că niciodată înainte de 89 urmărirea sa și a familiei sale n-a încetat și că toți membrii familiei au fost tracasați și hărțuiți (video 2)

Ioana Bretfelean, sora logodnicei locotenentului Teodor Mărgineanu era doar o copilă când a fost arestat acesta ,alături de mama ei precum si una dintre mătuși, care au ajuns amândouă în închisoare pentru că l-au ajutat pe locotenent, si-a reamintit teribila poveste la lansarea cărții. Ioana Bretfelean a relatat si cateva dintre amintirile legate de teribilul eveniment, de locotenent dar și de viața cumplită pe care a avut-o familia sa, urmărită de Securitate (Video

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa