Primarul, vicele, secretarul din Sânmihaiu de Câmpie plus un consilier reținuți într-un dosar de turism electoral. Acuze de cumparare a votului cu 700 de lei bucata

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Primarul din Sânmihaiu de Campie, Ioan Mate (PSD, viceprimarul său, secretarul primariei,  și un consilier local nou ales au fost reținuți ieri de ofițerii Direcției Naționale Anticorupție pentru coruperea alegătorilor la ultimele alegeri locale. Mate, primar la al 4-lea mandat, este suspectat că a constituit un grup infracțional organizat prin intermediul căruia ar fi cumpărat pur și simplu voturi de la turiști electorali, cărora le-ar fi făcut cu ajutorul unor funcționari ai Primăriei vize de flotant pe domicilii fictive. 

Scandalul falsilor alegători a izbucnit în ziua votului când un candidat independent profesoara Ana Moldovan a atras atenția ca la urne s-au prezentat si oameni care nu locuiesc în comuna, dar au vize de flotant pe locații care nu există, unele aflate în câmp.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcției Generale Anticorupție din această dimineață,  ofițerii de poliție judiciară aiDGA–  Bistrița – Năsăud, dar si din  Maramureș, Cluj, Sălaj și Mureș au descins începând de ieri în comună si au facut 7 percheziții,  unul la sediul unei primării și 6 la persoane fizice. ”De asemenea, au fost puse în executare 5 mandate de aducere a unor persoane la sediul unității de parchet. Activitățile au vizat strângerea unor probe relevante pentru cauză, cu privire la comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat,  fals, uz de fals, fals informatic și coruperea alegătorilor.” a precizat DGA.

DGA spune ca votul turistic ar fi fost tranzacționat la 700 lei/bucata

”În fapt, în perioada martie – iunie 2024, funcționari din cadrul unei primării din județul Bistrița Năsăud, au eliberat în fals mai multe adeverințe pentru stabilirea domiciliului/reședinței pe raza comunei a unor persoane care, în realitate, nu dețineau proprietăți în perimetrul respectiv, cu scopul de a vota un anumit candidat/partid la alegerile locale din data de 09.06.2024. În urma schimbării domiciliului și a exercitării votului, fiecare persoană a primit suma de 700 de lei.

Ca urmare a activităților desfășurate a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 ore față de 4 persoane fără calitate specială, respectiv primarul localității, viceprimarul, secretarul primăriei și un viitor consilier local. Totodată, față de un alt viitor consilier local, a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile”  a precizat DGA.

Magistrații le decid astăzi soarta

În cursul zilei de vineri, 26 iulie, cele 4 persoane reținute urmează a fi audiate la Parchet, urmând ca procurorul să dispună ce se întâmplă în următoarele 24 de ore cu cei patru. De asemenea, ofițerii DGA – Bistrița Năsăud pun în executare un mandat de aducere pentru încă o persoană, funcționar în cadrul aceleiași primării, în vederea audierii la unitatea de parchet, a precizat DGA.

Reacția PSD-ului județean: ”Am susținut mereu că nimeni nu este mai presus de lege și așteptăm să vedem care sunt concluziile cercetărilor în curs.

PSD Bistrița-Năsăud a transmis un punct de vedere imediat după izbucnirea scandalului legat de primarul Mate: ” Referitor la situația de la Sânmihaiu de Câmpie, Organizatia PSD Bistrita-Năsăud consideră că instituțiile statului competente sunt singurele care trebuie să analizeze orice suspiciune și să analizeze dacă există încălcări ale legii. Am susținut mereu că nimeni nu este mai presus de lege și așteptăm să vedem care sunt concluziile cercetărilor în curs. Până la soluționarea situației, persoanele în cauză beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Traiectoria politica a primarului din Sanmihaiul de Campie. 
Ioan Mate este primar din 2012 în una dintre cele mai mici comune din Bistrița-Năsăud: Sanmihaiu de Campie. A fost ales inițial pe listele PNL, însă a plecat la ALDE odata cu ordonanța migrației politice a lui Liviu Dragnea, pentru a se stabili în cele din urmă în PSD. În urmă cu 4 ani în 2020, între el si contracandidatul de la PNL au fost 25 de voturi diferență, iar după alegeri au existat acuzații la adresa lui ca ar fi practicat turismul electoral. De data aceasta,  în 2024, Mate n-a mai avut contracandidat de la PNL, însă principala sa contracandidata, independenta Ana Moldovan l-a acuzat public ca a organizat turism electoral. Între primar si contracandidata sa a fost o diferență de 151 de voturi. Mate a câștigat alegerile cu 486 de voturi dintr-un total de 849 de voturi valabl exprimate , în timp ce profesoara Ana Moldovan a avut 335 de voturi.

 

Un răspuns

  1. România are nevoie de reforme structurale profunde care să conducă la reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, precum:
    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
    -Reducerea numărului de judeţe de la 40 la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
    -Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
    România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială a ţării. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.
    La noi există un număr de 3.228 UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale) reprezentate de orase si comune dintre care cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi cu atât mai putin să ofere servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor, precum salarii, iluminat public, gospodărire, etc. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean.
    În România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, iar 891 n-au nici măcar 2.000 de suflete. Este si cazul comunei Sânmihaiu de Câmpie, din județul Bistrița Năsăud:
    (Vezi: https://populatia.ro/populatie-comuna-sanmihaiu-de-campie-judetul-bistrita-nasaud/)
    Avem de asemenea 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Acestea au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat.
    Astfel, 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
    In acest caz, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL vine cu urmatoarea solutie: „Primăriile care sunt gestionate prost ar trebui să fie lăsate să intre insolvență. Ori am avut de fiecare dată în acești ani ai guvernului în care primăriile care au acumulat arierate, au gestionat catastrofal activitatea au primit bani direct prin hotărâre de guvern la propunerea Ministerului de Finanțe pentru a li se șterge aceste datorii. Ori practic mesajul care este? Orice faceți cineva vă salvează”.
    (Vezi si: https://www.profit.ro/perspective/video-eveniment-special-profit-ilie-bolojan-eficient-administratie-lup-singuratic-alocarea-buget-face-criteriul-socialist-politica-guvernului-fata-autoritatile-locale-gresita-20-ani-21552591)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa