Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, reales vicepreședinte regional pe regiunea de NV la congresul de sâmbătă al partidului social democrat a avut un discurs în registrul sau obișnuit în care și-a exprimat speranța ca ”Bunul Dumnezeu să le dea înţelepciune românilor din Ardeal” pentru ca aceştia să voteze, după 20 de ani „un om care este unul ca şi ei”, respectiv pe Marcel Ciolacu, desemnat de partid drept candidatul oficial la prezidențiale.
Radu Moldovan a criticat, așa cum o face de multa vreme guvernările liberale dar și pe ”nenorociții” care ar fi creat criza energetică pentru că ”n-au avut în cap decît să îmbogățească companiile energetice”. Radu Moldovan i-a cerut lui Marcel Ciolacu să-si asume un proiect de țara care să facă si reorganizarea administrativă, descentralizarea și ” subțierea” aparatului administrativ central.
Radu Moldovan a precizat și că a fost total împotrivă ca PSD să intre în 2021 la guvernare cu PNL, însă că cel care l-a convins de contrariu ar fi fost Marcel Ciolacu, care i-ar fi dezvăluit situația în care s-ar afla România și ” pericolul care planează asupra țării” : ”Anul 2020, care a venit imediat după 2029 , unul dintre anii cei mai negrii ani din istoria social-democrata a României, anul 2020 a adus la conducerea PSD o echipă de oameni normali, o echipă de oameni cărora le pasă de români şi de România. După a venit anul 2021 care a adus o potențială prezență a PSD la Guvernare Am fost total împotrivă, nu numai eu ci și cei mai mulți primari din Bistrița-Năsăud.. Cel care m-a sunat si m-a convins care e situația în realitate a României și pericolul major care planează, cât de mare e pericolul care paște România.(..) Si am fost alături (nn de Marcel Ciolacu) inclusiv prin vot atunci când a fost nevoie.”
”Cum ar fi depășit românii perioada de criză energetică, creată de niște nenorociți (…)fără PSD?
Liderul PSD BN care pretinde că fără partidul său la guvernare situația țării ar fi fost dramatică i-a invitat pe colegii săi de partid aflați în sala Romexpo să facă un exercițiu de imaginație legat de continuarea guvernării exclusiv liberale din 2021 încoace: ” Încercați să vă gândiți cum ar fi arătat România cu Orban și cu Cîțu în continuare. Încercați sa faceti un exercitiu de imaginație. Cum ar fi arata România fără pachetele de sprijin pentru parinții si bunicii nostri, Cum ar fi depășit românii perioada de criză energetică, creată de niște nenorociți care n-au avut în cap decât să crească profiturile unor companii și sa fure banii românilor. Marcel Ciolacu si PSD si-au asumat să gasească soluții pentru a depăși aceasta criza (…)
De ce zice Moldovan că ar trebui votat Ciolacu:
”Astăzi e un moment de mare cumpănă. Si v-o spune un om care vine din Ardeal, de acolo unde PSD nu face mare performanță electorală. Si după 24 de ani de politică, sper ca Bunul Dumnezeu să dea înţelepciune românilor din Ardeal şi să privească după două experienţe nefericite, cu doi oameni care n- au oferit nimic românilor, nici Băsescu, nici Iohannis decat, unul circ, celălalt nepăsare pentru țară și cetățenii ei, (…) să aibă înţelepciunea necesară să fie alături de un om si subliniez, de un OM care este unul ca şi ei, care este un om care a plecat de jos, dintr-o familie normală, care a muncit, care este empatic, căruia îi pasă şi care poate, să devină, un preşedinte care să redea demnitatea fiecăruia dintre noi. Pentru că eu cred ca România are nevoie de un om căruia să-i fie frică de Dumnezeu. Are nevoie de om căruia să-i pese de toate categoriile sociale din România, care are nevoie de un om căruia sa nu-i fie rusine sa stea intre oameni, sa stea de vorbă cu ei, sa le asculte nevoie și care sa le si rezolve. . Si acest om normal caruia îi pasa e Marcel Ciolacu ” a mai spus Radu Moldovan în discursul ţinut la Romexpo.
Îi cere lui Ciolacu sa-si asume descentralizarea
Liderul bistrițean a mai spus si că Ciolacu ar trebui sa fie cel care sa-și asume în sfarsit descentralizarea și regionalizarea, pe care sa le transforme în proiect de țară: ”Nu PSD are nevoie ca Marcel Ciolacu să devină președintele României, ci Romania are nevoie ca acest OM normal, Marcel Ciolacu să devină sa fie presedinte, pentru ca Romania are nevoie de un om care sa-si asume descentralizarea României. Nu se mai poate. Doar dvs puteți sa adunati academicieni, istorici, oameni de administrație, profesioniștii la masă si sa propuneti un program nou de țară: de regionalizare soi descentralizare a României. Dvs ati fost cel care în 2021 ati acceptat și m-ati ascultat si ati decis ca programele regionale destinate dezvoltarii regionale se pot manageria la nivelul regiunilor. Va multumesc în numele regiunilor și a oamenilor. Care nu mai trebuie sa bata sute de km pana la Bucuresti sa poate depune un proiect de finanțare european.
Domnule presedinte România are nevoie de reorganizarea și„subţierea administraţiei centrale”. Încă administraţia centrală nu este aşa cum ar trebui să fie, pentru că, din păcate, avem o administraţie centrală mult prea stufoasă şi cred că românii trebuie să-şi decidă viitorul și soarta mai aproape de ei, acasă, la nivelul comunei, la nivelul judeţului la nivelul regiunii şi administraţia centrală să rămână cu partea care ţine, în orice ţară civilizată, de administraţia centrală. Eu sunt increzator și optimist ca după 24 de ani daca fiecare vom face un minim de efort putem ca pe 8 dec 2024 sa dam românilor un presedinte un om normal, care iubeste România si pe români” Doamne Ajuta! Hai România!” a încheiat Radu Moldovan în stilul deja caracteristic.
Marcel Ciolacu a fost reales președinte la Congresul PSD de sâmbătă, 24 august cu 2.253 de voturi pentru, contra 6, abțineri 5, dar si desemnat candidatul partidului la presedinția României din 8 decembrie 2024. Ciolacu este secondat de doi primvicepresedinti: Sorin Mihai Grindeanu și Daniel Băluță și de 16 vicepresedinti, printre care si liderul BN, Radu Moldovan. Vicepresedintii au fost alesi: jumatate pe domenii, jumatate pe regiuni de dezvoltare. Tot ca urmare a votului care s-a facut de data aaceasta electronic, în aplicație, Paul Stănescu a devenit Secretar General iar Mihai Tudose președinte al Consiliul Național.
2 răspunsuri
Motto:
„Revoluţia a fost o iluzie. Fără discuţie. Ruşinea pe care o trăim acum.Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră”
(Victor Rebengiuc- https://www.cotidianul.ro/victor-rebengiuc-intre-teatru-si-marcel-ciolacu/)
Marcel Ciolacu nu este un politician serios. El vorbeste mult si prost fără să facă nimic concret. Dimpotrivă ,se schimbă după cum bate vântul. Dupa ce Iohannis a adus PSD la guvernare, Ciolacu cerea modificarea Constituției României sustinând că societatea așteaptă o constituție modernă, iar cu o majoritate de peste 65% în Parlament avem puține scuze dacă vom rata din nou. Apoi , când USR a pus problema reorganizării administrativ-teritoriale , acelasi Ciolacu a uitat sustinut că nu poti să schimbi regulile in timpul jocului.
Acum, la congresul PSD Radu Moldovan, unul dintre emulii lui Ciolacu, vine cu reorganizarea administrativă şi descentralizarea ,ca si cum el a descoperit apa caldă.
Numai că Răducu ori face pe prostul , ori uită că pe vremea când Ciolacu era presedintele Camerei Deputatilor, a existat un proiect de lege propus de Vlad Benga, deputat USR, privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, prin comasarea satelor și reducerea numărului de județe, care nu a fost dezbatut de parlament.
(Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)
Proiectul de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României, a ajuns ulterior la senat dar nici Nicolae Ciucă nu a catadicsit sa-l puna pe ordinea de zi.
Reforma administrativ-teritorială este o necesitate. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară. Numai că nu există vointa politică . Dimpotrivă, presedintele Klaus Iohannis, cel care, pentru linistea lui, a adus PSD la guvernare intr-o coalitie cu PNL ne promitea o stabilitate politică si o majoritate confortabilă de peste 65% capabilă să facă reformarea statului. S-a dovedit o coalitie nefirească in care unul trage hăis si altul cea , iar căruţa numită România rămâne pe loc.
După o interminabilă perioadă de gâlceavă politică România se află intr-un deficit bugetar excesiv si nu a făcut nimic pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reforme structurale profunde precum:
-Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
-Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
-În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
-Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
– Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
(https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială a ţării. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară. La noi există un număr de 3.228 UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale) reprezentate de orase si comune dintre care cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi cu atât mai putin să ofere servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor, precum salarii, iluminat public, gospodărire, etc. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean. În România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, iar 891 n-au nici măcar 2.000 de suflete. Avem de asemenea 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Acestea au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. Astfel, 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an. In acest caz, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor vine cu urmatoarea solutie: „Primăriile care sunt gestionate prost ar trebui să fie lăsate să intre insolvență. Ori am avut de fiecare dată în acești ani ai guvernului în care primăriile care au acumulat arierate, au gestionat catastrofal activitatea au primit bani direct prin hotărâre de guvern la propunerea Ministerului de Finanțe pentru a li se șterge aceste datorii. Ori practic mesajul care este? Orice faceți cineva vă salvează”. (Vezi si: https://www.profit.ro/perspective/video-eveniment-special-profit-ilie-bolojan-eficient-administratie-lup-singuratic-alocarea-buget-face-criteriul-socialist-politica-guvernului-fata-autoritatile-locale-gresita-20-ani-21552591)
Motto:
„Revoluţia a fost o iluzie. Fără discuţie. Ruşinea pe care o trăim acum.Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră”
(Victor Rebengiuc- https://www.cotidianul.ro/victor-rebengiuc-intre-teatru-si-marcel-ciolacu/)
Marcel Ciolacu nu este un politician serios. El vorbeste mult si prost fără să facă nimic concret. Dimpotrivă ,se schimbă după cum bate vântul. Dupa ce Iohannis a adus PSD la guvernare, Ciolacu cerea modificarea Constituției României sustinând că societatea așteaptă o constituție modernă, iar cu o majoritate de peste 65% în Parlament avem puține scuze dacă vom rata din nou. Apoi , când USR a pus problema reorganizării administrativ-teritoriale , acelasi Ciolacu a uitat sustinut că nu poti să schimbi regulile in timpul jocului.
Acum, la congresul PSD Radu Moldovan, unul dintre emulii lui Ciolacu, vine cu reorganizarea administrativă şi descentralizarea ,ca si cum el a descoperit apa caldă.
Numai că Răducu ori face pe prostul , ori uită că pe vremea când Ciolacu era presedintele Camerei Deputatilor, a existat un proiect de lege propus de Vlad Benga, deputat USR, privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, prin comasarea satelor și reducerea numărului de județe, care nu a fost dezbatut de parlament.
(Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)
Proiectul de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României, a ajuns ulterior la senat dar nici Nicolae Ciucă nu a catadicsit sa-l puna pe ordinea de zi.
Reforma administrativ-teritorială este o necesitate. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară. Numai că nu există vointa politică . Dimpotrivă, presedintele Klaus Iohannis, cel care, pentru linistea lui, a adus PSD la guvernare intr-o coalitie cu PNL ne promitea o stabilitate politică si o majoritate confortabilă de peste 65% capabilă să facă reformarea statului. S-a dovedit o coalitie nefirească in care unul trage hăis si altul cea , iar căruţa numită România rămâne pe loc.
După o interminabilă perioadă de gâlceavă politică România se află intr-un deficit bugetar excesiv si nu a făcut nimic pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reforme structurale profunde precum:
-Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
-Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
-În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
-Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
– Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
(https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială a ţării. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară. La noi există un număr de 3.228 UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale) reprezentate de orase si comune dintre care cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi cu atât mai putin să ofere servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor, precum salarii, iluminat public, gospodărire, etc. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean. În România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, iar 891 n-au nici măcar 2.000 de suflete. Avem de asemenea 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Acestea au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. Astfel, 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an. In acest caz, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor vine cu urmatoarea solutie: „Primăriile care sunt gestionate prost ar trebui să fie lăsate să intre insolvență. Ori am avut de fiecare dată în acești ani ai guvernului în care primăriile care au acumulat arierate, au gestionat catastrofal activitatea au primit bani direct prin hotărâre de guvern la propunerea Ministerului de Finanțe pentru a li se șterge aceste datorii. Ori practic mesajul care este? Orice faceți cineva vă salvează”. (Vezi si: https://www.profit.ro/perspective/video-eveniment-special-profit-ilie-bolojan-eficient-administratie-lup-singuratic-alocarea-buget-face-criteriul-socialist-politica-guvernului-fata-autoritatile-locale-gresita-20-ani-21552591)