Documente neprețuite în ultima expoziție a Arhivelor bistrițene: Pravila lui Matei Basarab din 1652 sau Cazania lui Varlaam din 1643.

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

O expoziție dedicată iluminismului în spațiul românesc organizată de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud deschisă marți, 15 octombrie, aduce sub ochii publicului câteva comori neprețuite: volume extrem de rare, cărti de capătâi ale iluminismului românesc și printre ele câteva nestemate și din alte epoci, precum  Pravila lui Matei Basarab, o culegere de legi tipărită în 1652, cu doar trei exemplare cunoscute sau Cazania lui Varlaam din 1643. O mare parte dintre aceste volume rare sunt expuse publicului pentru prima dată.
Cornelia Vlașin, directoarea Arhivelor bistrițene a anunțat expoziția de marți și pe facebook cu o zi înainte, ilustrând-o cu fotografia unei alte ”comori”: un  Dicționar Românesc-latinesc-unguresc, editat sub îngrijirea episcopul greco-catolic Ioan Bob, la Cluj, în 1822.” este  în fapt primul dicționar al nostru, deși, Samuil Micu Klein lucra încă de pe la 1790 la un astfel de dicționar. Poate fi admirat la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud , de la 11,30 ”a scris pe pagina de socializare directoarea Arhivelor ca o avanpremieră a vernisajului.
Volume expuse prima dată
Cornelia Vlașin a trecut în revista câteva dintre volumele de patrimoniu expuse publicului, unele pentru prima dată: ”Ne-am permis să venim în fața dumneavoastră cu comorile noastre din Arhivă: sunt volume  de patrimoniu începând cu Cazania lui Varlam, cu Pravila tipărită în timpul lui Matei Basarab (1652), dar nu numai. Avem și Biblia de la Blaj, e a doua tipărire a Bibliei în limba română după Biblia de la București , în 1797, avem și Gramatica lui Radu Templea-și nu stiu cate exemplare mai exista din țara noastră din aceasta gramatică. De asemenea si avem numeroase carti bisericesti, tiparite la Blaj, dar nu numai la Blaj, am expus un un volum tiparit în 1856  la Iași din Cronica românilor și mai multor neamuri de Gheorghe Sincai. Practic acest curent are o importanță deosebită, pentru ca principiile nu au format numai Revoluția Pasoptista dar merg până la Marea Unire, dar mare din principiile Scolii Ardelene și curentul iluminist sunt valabile până azi” a explicat directoarea Arhivelor BN.
Lucrarea examenului de maturitate susținuta de elevul George Cosbuc, expusa publicului: tema: Petru Maior
Am expus in fotocopie, ca sa explicitam, si câteva documente în care arătăm ce a însemnat acest curent pentru regiunile noastre: vorbim de Gimnaziul de la Năsăud, dar si de scolile greco-catolice si ortodoxe de pe Valea Bargaului, vedem preocupari la 1833, si am expus si tradus din chirilică scrisoarea preotului din Galatii Bistriței care dorea sa cumpere pentru scoala un dictionar româno german de la Sibiu(..)Am expus si cateva exemplare si procesul verbal al examenului de maturitate susținut de poetul George Cosbuc, pentru a arata ca acesti corifei ai Scolii Ardelene erau studiați și prezenți în materiale didactice ale scolilor din zonă și veden că  elevul Cosbuc a avut de tratat la limba română subiectul Petru Maior”. 
Toate cartile, volumele sunt de patrimoniu, unele sunt unicat si sunt pentru prima data, a explicat Cornelia Vlașin: ”Aceasta expoziție trebuie parcursa cu mare atentie, la fel si documentele. Am adus si cateva carti dedicate Scolii Ardelene, unele in editii princeps de la Biblioteca Academiei, filiala din Năsăud. Noi suntem fericiți că le avem și putem aici, la arhive, să le expunem atenției dumneavoastră.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa