Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a făcut declarații legate de scandalul fermelor de troli si altor practici ilegale de care este acuzat candidatul independent la președinție, Mircea Geoană din partea altor contracandidați. El a spus și că sesizările ar fi fost trimise de colegii săi către META (Facebook) și Tik Tok.
Bogdan Ivan a declarat astăzi la solicitarea jurnaliștilor prezenți la Guvern că la nivelul instituțiilor din subordinea ministerului au fost primite ”o serie de solicitări” din partea unor persoane fizice legate de folosirea unor instrumente care contravin regulilor și standardelor platformelor de socializare în cazul candidatului la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană.
Ivan a precizat că plângerile au fost transmise DE “persoane fizice care au solicitat să fie verificat dacă respectivele conturi asociate campaniei unui candidat la funcția de președinte al României folosește instrumente care contravin a tot ceea ce înseamnă regulile și standardele platformelor de socializare”. “Colegii mei m-au informat că este vorba despre solicitări referitoare la candidatul Mircea Geoană”, a adăugat el. Aceste sesizări au fost transmise către Meta (Facebook) și TikTok, care vor trebui să stabilească dacă din punct de vedere tehnic există astfel de conturi false care să promoveze un anumit candidat sau altul, a mai spus Bogdan Ivan citat de mai multe publicații naționale.
De altfel Bogdan Ivan a vorbit și în sedința de guvern despre aceasta situație: ”Pe canalul Nofake pe care-l avem la dispoziţia ministerului, pentru toţi cei care vor să sesizeze nereguli în această perioadă pentru tot ce înseamnă platforme online, au primit nişte solicitări care au fost trimise mai departe platformelor, pentru a vedea dacă, cu adevărat, există astfel de instrumente care să vicieze transpunerea cât mai transparentă a tot ce înseamnă reţele de socializare. Avem în momentul de faţă creată o structură la nivelul ministerului care este responsabilă de acel canal Nofake, valabil încă din primăvara acestui an, prin care cetăţenii români să sesizeze scam-uri, nerespectarea legislaţiei în privinţa drepturilor online, nerespectarea AI ACT, Digital Services Act sau practici neconcurenţiale şi incorecte pe reţele de socializare”, a declarat Bogdan Ivan miercuri, în ședința de guvern.De altfel premierul Marcel Ciolacu a spus și el în aceaeși sedință că ar avea informații despre existența unor ferme de troli care ar lucra pentru candidatul Mircea Geoană:
”Știam că într-o clădire există foarte multe servere. Ferme de boți pentru Geoană. Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui sa se sesizeze. Am transmis și celor care se ocupa azi dimineață”, a spus candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, citat de G4 Media. Publicația citată precizează și că Marcel Ciolacu nu a prezentat nicio dovadă în sprijinul acuzațiilor sale.
Elena Lasconi a vorbit prima despre subiect
Candidatul USR Elena Lasconi este cea care a a amintit prima despre acest subiect. Marți seara la o emisiune dezbatere organizata de Antena 3 cu candidatul Mircea Geoană, Elena Lasconi a adresat o întrebare înregistrata candidatului pe care l-a acuzat că s-ar fi întalnit la București cu Tal Hanan, despre care a spus că este coordonatorul unei retele de hackeri care ar fi manipulat alegerile în 30 de țări. și i-a adresat lui Geoană o întrebare în acest sens.
Mircea Geoană a respins acuzația, susținând că nu îl cunoaște, după care a invocat Israelul, deși Elena Lasconi nu menționase în întrebare faptul că Tal Hanan este israelian. În replică Elena Lasconi a publicat mai multe fotografii, nedatate, care îl plasează pe un individ despre care spune că e Tal Hanan în apropierea sediului unui ONG controlat de Mircea Geoană.