CNAIR va investi 17 milioane de lei pentru a construi un pasaj pietonal subteran pe DN 17 în Viișoara, localitatea componentă a Bistriței în apropierea blocurilor de locuințe, într-un așa zis punct negru al accidentelor rutiere. Deja CNAIR a cerut acord de mediu pentru investiție iar proiectul poate fi consultat la Agenția de Protecție a Mediului BN.
Conform studiului de fezabilitate realizat de o companie din Cluj amplasamentul viitorului pasaj subteran pietonal care sa ajute traversarea Drumului Național 17 este în Viișoara in apropierea intersectiei drumului national 17 cu strada Secundara 7, în zona centrala a localitatii, in apropierea Biseriii Sfantul Nicolae, a Scolii Gimnaziale nr. 7.
În prezent, pentru traversarea drumului national este amenajata trecere de pietoni semnalizata si marcata corespunzator (semaforizata cu semafor cu buton cu actionare manuala), de o parte si de alta a acesteia fiind amplasate statii de autobuz, precizează SF-ul investiției. Terenul face parte din domeniul public al statului, aflat in proprietatea Ministerului Transporturilor și pentru investiție e nevoie de acord de la Ministerul Culturii, respectiv Direcția Județeană pentru Cultură si Patrimoniu, pentru că zona ar fi de protecție istorică a localității Viișoara.
Pasajul va avea scari fixe, dar și rulante precum și lifturi pentru persoanele cu dizabilități,
Primaria municipiului Bistrita a emis deja certificatul de urbanism pentru investiție, încă din 2 octombrie anul acesta, arata raportul depus la APM
Suprafata totala a terenului pe care se va implementa proiectul este de 2317 m2, suprafața terenului aferent pasajului proiectat: aproximativ 500,00 mp. Pasajul propriu zis va fi racordat la trotuarele existente și va avea două accesuri pietonale acoperite , amplasate pe trotuar, de-o parte și de alta a intersecției. Fiecare acces va fi compus din: lift pentru persoane cu dizabilitati, scara fixa si scara rulanta cu suprafata antiderapanta, supraveghere video. Proiectul prevede posibilitatea utilizarii unor sisteme alternative de eficienta energetica ridicata (panouri solare) care vor fi cel mai probabil amplasate pe acoperisul celor doua cai de acces pietonale.
”Aceasta pozitie kilometrica, este inregistrata in evidentele Politiei Rutiere ca fiind un PUNCT NEGRU ca urmare a numarului de accidente produse in perioada 2015-2019. Realizarea acestui proiect are ca scop reducerii riscului de accidente de pe DN 17, fiind necesara luarea unor masuri de imbunatatire a condițiilor de siguranța a traficului rutier si pietonal si reducerea numărului de accidente precum si imbunatatirea confortului in timpul călătoriei gestionând în același timp reducerea emisiilor de poluanti si impactului negativ asupra mediului” precizează studiul depus la APM
Valoarea totală estimată a investiției 17.281.702,45 lei iar perioada pentru realizarea lucrărilor de construcție este de 8 luni.
Foto: asa arata modelul intrarilor in pasaje subterane care traverseaza drumuri naționale ridicate de CNAIR