O parte din neprețuitul tezaur de monede grecești și celtice din Șieu Odorhei, inclusiv monedele de aur celtice se aflau în Muzeul Drents, în momentul jafului de acum două zile care a dus dispariția celor trei brățări dacice și a coifului get de aur de la Coțofănești. Complexul Muzeal din Bistrița Năsăud a participat la expoziția organizată în Olanda intitulată ” Dacia! Regatul aurului şi argintului” curatoriată de Muzeul Național de Istorie cu un tezaur, respectiv 200 de piese din cele 673 expuse la Drents, a confirmat pentru Bistrița Express managerul Alexandru Gavrilaș.
Piesele trimise de la Bistrița în primăvara anului trecut sunt neatinse de autorii jafului și managerul spune a primit asigurări că tezaurul se va întoarce în curând la București și de aici în depozitele de tezaur ale Complexului Muzeal BN. Potrivit acestuia transportul de la Bistrița la București la Muzeul Național de istorie a respectat toate criteriile de securitate: ”tot ce știu este că transferul s-a făcut cu trei mașini blindate, cei care le-au preluat erau profesioniști, iar noi am respectat legislația întocmai”. Optsprezece muzee din România au participat la expoziția dedicată Daciei de la Muzeul Drentz, expoziție jefuită de patru dintre cele mai valoroase exponate în ultima zi de funcționare.
Piesele din tezaurul provenit din Bistrița-Năsăud aveau asigurarea făcută pentru acest transport la pachet însă cu celelalte exponate de tezaur. Cât timp se află în custodia proprietarului, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud tezaurul din Șieu Odorhei dar și celelalte monede sunt acoperite de o poliță de asigurare încheiată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
În ceea ce privește paza uzuală managerul Complexului Muzeal BN consideră că acasă, la Bistrița aceasta este superioară pazei din muzeul olandez, cu sistem dublu de siguranță, atât cel al muzeului, cât și cel pentru sălile de tezaur, plus supraveghere prin pază proprie dar și firmă specializată.
Cel mai prețios tezaur aflat în custodia Muzeului Bistrița Năsăud, Tezaurul din Șieu Odorhei a fost descoperit în 1982 si ar fi aparținut, au stabilit cercetătorii, unui nobil geto-dac care a trăit în timpul regelui Burebista și care ar fi participat alături de acesta în cursul anilor 60 IH la incursiuni militare împotriva celților. Este alcătuit din 207 tetradrahme grecești din argint și șapte monede celtice de aur.
(foto Tezaurul din Șieu Odorhei- facebook Poarta Transilvaniei)