Președintele interimar Ilie Bolojan, discurs la prima întâlnire cu ambasadorii în România: ce a spus despre anularea alegerilor

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Ilie Bolojan, președintele interimar al României a ținut astăzi primul său discurs în fața șefilor corpurilor diplomatice din România : a vorbit despre anularea alegerilor, drept o situație excepțională care a fost gestionată ”cu instrumente democratice”. Bolojan si-a structurat discursul pe trei mesaje, unul referitor la politica externă, despre care a spus că rămâne neschimbată, însă avansează un set de propuneri de reformare a UE  pe care România le susține.

Despre alegerile prezidențiale anulate, Bolojan a spus că ” întărirea democrațiilor noastre este un obiectiv permanent, iar România nu face excepție” și că ” pe fondul unor ingerințe externe, Curtea Constituțională a luat, la finalul anului trecut, o decizie legată de procesul electoral” Este evident că această situație a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză. A fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Doresc să afirm, cu toată responsabilitatea, că ne aflăm în interiorul cadrului constituțional, al legii și al democrației” a fot mesajul președintelui interimar.

Referitor la politica externă a României, Bolojan a promis că ” își va menține cursul firesc, ca membru al Uniunii Europene și al NATO, având un Parteneriat Strategic cu SUA și fiind deschisă spre cooperare cu toți partenerii care împărtășesc aceleași valori și principii pe care le susținem și noi. Direcțiile principale ale politicii externe rămân neschimbate. Rămânem un stat ce crede ferm în viitorul Uniunii Europene. Rămânem proatlantici și un stat aliat responsabil. Suntem un partener de încredere în plan bilateral și în comunitatea internațională„ a precizat acesta.

”În fața agresivității Rusiei, calea integrării europene a devenit mai necesară ca oricând. Anul 2024 a adus progrese majore pe această cale, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova. Este important ca aceste progrese să continue. La fel, integrarea europeană a regiunii Balcanilor de Vest, care rămâne de interes strategic pentru România și pe care o vom susține prin acțiuni concrete de sprijin” a mai spus presedintele interimar.

Ce propuneri pentru reformarea UE susține România?

Uniunea Europeană se află într-un proces de transformare care nu mai poate aștepta. Sunt propuneri bune, pe care noi le susținem:

  • luarea mai rapidă a deciziilor;
  • simplificarea, dereglementarea și debirocratizarea;
  • creșterea investițiilor în sectorul apărării, cu excluderea acestor cheltuieli din Pactul de stabilitate, așa cum am solicitat împreună cu mai multe state;
  • stimularea competitivității economiilor noastre;
  • poziționarea Europei pe harta dezvoltărilor în materie de inovare și de inteligență artificială;
  • protejarea democrației, inclusiv de interferențele și de acțiunile hibrid din ce în ce mai sofisticate;
  • pregătirea unui nou buget, care să țină cont de evoluțiile în materie de securitate și apărare, dar și de protejarea intereselor noastre pentru politica de coeziune și agricultură.

Ne bucurăm de la începutul acestui an de circulația deplină în spațiul Schengen, poziție din care rămânem un partener angajat și activ în consolidarea securității interne a Uniunii Europene și a securității frontierelor externe.

Beneficiile apartenenței noastre la Uniunea Europeană sunt clare, iar România susține orice proces la nivel european care are ca țintă sporirea coeziunii și a rezilienței strategice a Uniunii și a statelor membre.

Bolojan a vorbit, evident și despre relația cu SUA: ”Parteneriatul Strategic cu Statele Unite a fost și va rămâne un pilon al politicii externe a României. Legăturile noastre sunt profunde și împărtășim o comunitate de valori și de destin. Noi credem în această relație, care a progresat substanțial de-a lungul timpului, cum credem că se poate consolida și mai mult în substanța ei prin proiectele noastre comune, fie că e vorba despre domeniul securității, energetic, al comerțului sau al investițiilor în general.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa