Starea celor două victime ale incendiului de joi dimineața din Romuli este critică. Cele două femei, mamă (89 de ani) și fiică (67 de ani) care au suferit intoxicație severă cu monoxid de carbon sunt internate amândouă în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență, intubate și ventilate mecanic.
Potrivit informațiilor oferite la solicitarea Bistrița Express de purtătorul de cuvânt al Spitalului Judetean de Urgență Bistrița, starea ambelor paciente era, considerată critică de medici.
De altfel una dintre victime a avut nevoie de resuscitare imediat după ce a fost scoasă din casa în flăcări.
Un voluntar SVSU le-a scos din incendiu pe cele două femei
Primul care a resuscitat-o pe femeia de 67 de ani a fost însă voluntarul SVSU care a scos-o din casă. E vorba de un localnic, șeful serviciului voluntar de urgență din Romuli, Nicu Dancs. El este cel care le-a scos din încăperea inundată de fum pe cele două femei, în timp ce colegii săi dar și localnicii din sat stingeau flăcările.
Pompierul voluntar a relatat pentru Mesagerul 24 cum a decurs intervenția salvatoare: a găsit-o inițial pe cea mai în varsta dintre locatare, pe care a si scos-o prima dată: femeia era semiconștienta. Pe fiica acesteia a găsit-o, ghidîndu-se prin fumul înecacios, fara pic de vizibilitate și care-l sufoca inclusiv pe el, pe pipăite. Când a scos-o afară femeia nu avea semne vitale, asa ca voluntarul a trecut la manevre de resuscitare pe care le-a continuat până la sosirea pompierilor militari și a echipajului Smurd si preluarea victimei de medici
Operațiunea de salvare a pisicilor
Întreaga operațiune a pompierilor a fost extrem de încărcată emoțional. După salvarea celor două locatare pompierii au reușit alături de voluntari să salveze în jur de 30 de pisici ale celor două femei care erau ținute într-o anexă a casei. Pisicile au fugit speriate pe dealurile din jurul proprietății mistuite de foc în timp ce pompierii se luptau cu incendiul.
Câteva ore mai târziu trei voluntari din Bistrița au încercat sa găsească pisicile celor două femei . Deocamdata au reusit sa găsească doar trei pisici pe care le-au încredințat unui veterinar din Bistrita pentru tratament. Alina Buhai, una dintre voluntare a explicat pentru Mesagerul 24 dar și pe pagina sa de facebook că se va întoarce în Romuli pentru a monta cuști în care sa poată prinde felinele: „ domnul primar ne-a promis sprijin . Pisicile acestea trebuie prinse, au nevoie de îngrijire medicală unele și de un foster unde sa poata rămâne”.
Foto printscreen facebook Mesagerul24