Rabla pentru sobe, fără mare lipici la public. 35 de comune din județ sunt eligibile, însă primarii nu-s convinși

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

”Rabla pentru sobe” programul prin care statul acordă cam 70% din costul unei sobe noi, în condiții stabilite de regulementul Fondului pentru mediu și-a încheiat prima etapă tehnică: cea a fazei pe primării. Practic până în 11 aprilie 2025 primăriile din cele 900 de localități montane din România (35 din Bistrița-Năsăud) aveau termen de înscriere. Ulterior într-o a doua etapă vor aplica și doritorii, dar numai dacă locuiesc în comunele eligibile înscrise în program.

Strict tehnic programul acordă maxim 10 000 de lei dar numai pentru sobe cu un anumit profil, fiind excluse centralele pe lemne, în condițiile în care beneficiarul trebuie să plătească cel puțin 30% din costul sobei. Sefii administrațiilor locale, consultați de Bistrița Express nu sunt foarte convinși că treaba va merge ca pe roate cu programul, dar spun că au aplicat pentru cei câțiva locuitori care s-au interesat de condiții. După calculele lor în etapa din acest an plafonul pe cap de primărie este de maxim 560000 de lei, ceea ce înseamnă tehnic cam 56 de localnici eligibil. În realitate însă condițiile programului vor tria serios.

La Telciu, comună eligibilă, oamenii s-au interesat de program, așa că primăria și-a făcut treaba si s-a înscris, urmând ca ulterior să apeleze eventual la un consultant de proiecte pentru a le da o mână de ajutor oamenilor. Primarul Sever Mureșan spune că majoritatea celor care ar dori să aplice și-ar fi dorit sa poata achiziționa mai degrabă centrale pe lemne, mult mai fiabile decat sobele, însă acestea sunt excluse din start de programul Fondului de Mediu. ”Noi ne-am făcut treaba si am înscris primăria, după vom vedea ce e de făcut” a spus Sever Mureșan.

Și Bistrița-Bârgăului, o comună în care casele se încălzesc folosind sobele cu lemnele de foc, s-a înscris în program, însă primarul Vasile Laba se arată mai degrabă sceptic de condiții: ”există niste condiții puse, inclusiv o anumită poziționare a coșului de fum, puterea acestora, în fine, să vedem cum va merge în realitate prima etapă”. El spune că oamenii ar fi avut nevoie de centrale pe lemne, însă ca date fiind dimensiunile caselor mulți ar avea nevoie de centrale cu putere calorica mare

La Romuli primarul Ioan Monița spune că CL-ul (Consiliul Local) a adoptat hotărârea de intrare în program, administratia s-a înscris, însă sunt încă multe întrebari puse de potențialii beneficiari și ca solicitanții sunt destul de reținuți.

În Căianu Mic administrația a depus solicitarea de intrare în program, după care daca va fi acceptată solicitarea, Primăria va strânge solicitarile si dosarele aferente ale doritorilor: ” vom avea cam 560 de mii de lei, deci maxim 56 de solicitari vor fi eligibile” a spus primarul Paul Știr.

Vezi care sunt comunele potential eligibile în program. Lista celor care primesc finanțarea urmează să fie afișată pe pagina Ministerului Mediului.https://www.afm.ro/main/programe/sobe/2025/lista_comunelor_eligibile_program_sobe.pdf

Experți susțin însă că acest program nu ajută persoanele cu adevărat vulnerabile, ci mai degrabă pe cei care construiesc sobe sau proiectanții care intra in program

Ce documente trebuie sa depună persoanele fizice, dacă primăriile lor vor fi acceptate?

Documentele care atestă eligibilitatea și care vor fi transmise de solicitantul de finanțare către reprezentantul primăriei sunt: -actul de identitate al solicitantului de finanțare, valabil la data depunerii cererii de finanțare la UAT delegat, cerere de finanțare, certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de finanțare, în termen de valabilitate la data depunerii cererii de finanțare la UAT delegat, certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de finanțare de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la data depunerii cererii de finanțare la UAT delegat, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data depunerii cererii de finanțare la UAT delegat, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului de finanțare asupra imobilului; , declarația pe propria răspundere a solicitantului de finanțare din care să reiasă că nu este condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă; -, acordul coproprietarilor privind participarea în cadrul programului, în situația în care imobilul este deținut în coproprietate.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa