Primarul Ovidiu Crețu dă vina pe Guvernul Cioloș pentru eșecul din acest an al finanțării reabilitării blocurilor și susține că schimbarea regulilor în timpul jocului ar fi responsabilă pentru acest eșec: ” dacă ne-ar fi spus cineva la început de an că vom trece prin așa ceva n-aș fi crezut” s-a plâns primarul Bistriței într-o emisiune la ASTV.
Primarul Ovidiu Crețu a explicat că atunci când au avansat proiectele pentru cele peste 90 de blocuri s-a mizat pe experiența anului trecut: ”Aveam deja 50 făcute când am depus proiectul pentru cele 90. Pe acestea 50 le-am încheiat bine. Eram deja pe teren bătătorit”. Toate cele 95 de proiecte de reabilitare depuse pentru finanțare au fost însă respinse, iar pentru 19 dintre acestea a fost invocată lipsa de autorizație pentru balcoane și extinderi făcute de proprietarii unor apartamente: ”un balcon refăcut fără autorizație de construcție compromite proiectul pentru tot blocul pentru că înseamnă automat un bloc fără autorizație”. Pentru restul însă, primarul Crețu, care a demarat campania de reabilitare a blocurilor, chiar înaintea alegerilor locale, face responsabil guvernul tehnocrat.
Primarul nu se dă bătut și spune că a reluat demersurile: ”proiectele pentru 53 de blocuri din 75 câte au mai rămas cu actele în regulă le-am depus deja. Oricum sunt cu trei mai multe decât ce am reabilitat din 2010 încoace. Diferența (nota red. de 22) le depunem în etapa a 2-a. Dacă merg bine amândouă, cel mai devreme în iunie 2017 demarăm licitațiile” .
Consilierul local Ioan Peteleu spune că e puțin probabil ca ghidurile POR să se fi schimbat de pe o zi pe alta și că e nu e în regulă să dai vina pe guvernul tehnocrat: ”până la urmă primarul putea lua legătura cu vicepremierul care gestionează programul POR, Vasile Dâncu și să se informeze dacă se fac schimbări. Eu cred că s-au precipitat cu acele proiecte în campania electorală și de aici au fost probabil erorile”, crede fostul viceprimar al Bistriței.
Contribuția locatarilor pentru blocurile deja reabilitate la vot
Consilierii locali vor trebui să decidă mâine într-o ședință de consiliu local sumele de contribuție proprie pe care trebuie să le plătească eșalonat bistrițenii care au avut locuințe reabilitate deja. Subiectul ar putea naște dezbate serioase în condițiile în care unii consilieri susțin deja că devizele lucrărilor sunt exagerat de mari.