Mișcările din ultimele zile, în care oameni normali, neangajați politic în majoritatea lor, au ieșit în stradă pe frig, ploaie, ceață pentru a amenda modul discreționar în care, cei care au câștigat alegerile, au înțeles să-i guverneze. Deși fiecare dintre cele două blocuri politice se simt îndreptățite ca, atunci când câștigă alegerile, să guverneze după cum le taie capul, se pare că, epoca aceasta s-a terminat.
Cei care nu vor înțelege acest lucru, vor păți ce a pățit bietul Dragnea și echipa lui. Fără a ne fi foarte clar încă, trăim o modificare a democrației clasice, în care partidele care câștigă majoritatea în alegeri, pe baza unei campanii “publicitare” (pentru că asta este campania electorala), va guverna timp de patru ani țara. Ok, nimic nou pentru nimeni, dar ce facem când cei care obțin majoritatea sunt votați de 15-20% din populație? Ce faci cu restul de 80-85%? Până acum răspunsul era “Cine nu votează, nu contează!” dacă vă interesa ieșeați la vot, nu ați făcut-o, “mucles” pana data viitoare. Oare este corect? Nimeni nu se întreabă de ce nu iese lumea la vot, doar oferte sunt destule, stânga, dreapta, hipsteri, ecologiști, pensionari, socialiști, etc. Cinstit vorbind, nu ai de unde alege, pentru că oferta este jalnică și așa va rămâne în continuare și doar naivii cred că partidele vor oferi altceva, nu se va întâmpla în perioada vieții noastre. Este imposibil pentru cei care cred în deapta, centru, stânga și pentru cei care cred în albă ca zăpada.
Credeți-mă că știu ce vorbesc, pentru că partidele sunt structuri care au nevoie de bani pentru a funcționa, asta reduce semnificativ numărul celor care contează în partide, în orice partid de acum sau din viitorul imediat. Îmi spunea un fost președinte de partid că, la nivel județean, costul zilnic pe care trebuie să-l acopere un președinte din banii proprii pentru funcționarea la limita de avarie a unui partid este de cel puțin 200 de lei. Partidele, ca orice altă organizație, pentru a acoperi cheltuielile au nevoie de finanțatori (investitori) credeți că aceștia o vor face total dezinteresat, să avem pardon. Dar nu este vorba numai de bani, este despre oameni, despre ierarhii și putere. Și lista poate continua. Așa că, din partea partidelor nu ne putem aștepta să ofere în alegeri candidați care să ne facă pe toți să ieșim la vot. Dar nici fără partide nu se poate, pentru că n-am reuși niciodată să legiferăm și să guvermnăm nimic. Atunci ce putem face pentru ca cei nereprezentați să conteze zilnic, nu doar din patru în patru ani? Zilele acestea am trăit pe viu o asemenea soluție, una simplă, frumoasă și eficientă.
Strada a găsit soluția, una care nu cred că va putea fi deturnată în folosul unuia sau altuia dintre actori, pentru că zilele acestea am asistat la o manifestare atipica a vocii celor care nu au votat pentru că nu au avut ce, au spus-o clar, “guvernați fraților”, dar fară excese, “vă vedem” și nu vom sta impasibili, vom acționa. Acest tip de mișcare nu a existat nicăieri, pentru că nu are un lider, nu dorește să aibă așa ceva, nu este violentă nici radicală, nu sunt “hatteri”, nu reprezintă o generație, o clasă socială, o etnie, nimic din toate astea. Nu este nici Ocupy, nici Green Peace, nici măcar M10. Nu este USR nici PNL nici PMP, este vocea celor care nu au avut ce alege și care vor să fie luați în seamă de către cei care decid și în numele lor. Sunt cei care vor o guvernare corectă, profesionistă, fără excese. Nu vor ca televiziunile și media în general, să influențeze prin minciună și/sau omisiune adevărul. Sunt cei care spun: vă vedem și vom acționa dacă călcați pe bec. Vor înțelege partidele ceva din experiența zilelor acestea? Se pare că nu, pentru că aceste organizații sunt structuri închise, fără relații cu exteriorul, fără democrație internă, autocratice, care nu înțeleg ce li se întâmplă. Altele sunt radicale, fără direcție, gen alba ca zapada, cum sunt cei new entry. Nu înțelege mare lucru nici măcar omul cu cele mai multe voturi în spate, președintele. Par să fi înțeles ceva cei care s-au lovit de toate formele de manifestații publice, jandarmii, care și-au înțeles în fine scopul de a proteja manifestanții pașnici, nu instituțiile.
De asemenea, justiția, pentru prima dată după 1989 a decis să nu se mai lase violată, “aricindu-se” unită cum nu am văzut-o niciodata în ultimii 27 de ani. Așa că, fara supărare, vom avea doi centri de putere care vor aduce acel check and balances pe baza cărora se construiește statul de drept.
Un centru de putere clasic (partide, guvern, parlament, presidenție) și unul informal, al oamenilor, un fel de “ big brother” care va spune “ atenție vă urmărim, nu vă jucați, faceți-vă treaba pentru care vă plătim, pentru că dacă nu o faceți cum trebuie, vă concediem acum, nu doar la alegeri. Pentru că, hai să fim serioși, dacă ați avea o afacere și vedeți că directorul vă fură, ați aștepta patru ani să-l concediați?
4 răspunsuri
Ba omule si cand ai dreptate, ai. Niciunii, nici altii nu-s de condus tara asta Nu-s in stare. si cand ii vad pe PNL-isti cum cred ca a venit vremea lor, ma ia cu rau. Parca Rares Bogdan zicea aseara pe Realitaea ca nici pesdeii, dar nici astaiallati si nici USR nu-s de condus. Oamrnii din strada vor altceva, pe altcineva. deci, pazea baieti.
Ba omule si cand ai dreptate, ai. Niciunii, nici altii nu-s de condus tara asta Nu-s in stare. si cand ii vad pe PNL-isti cum cred ca a venit vremea lor, ma ia cu rau. Parca Rares Bogdan zicea aseara pe Realitaea ca nici pesdeii, dar nici astaiallati si nici USR nu-s de condus. Oamrnii din strada vor altceva, pe altcineva. deci, pazea baieti.
Felicitari pentru articol,Cristian Munthiu!Este exact ce gandesc si eu de cateva zile ca este posibil si speram de cativa ani sa se intample!
Felicitari pentru articol,Cristian Munthiu!Este exact ce gandesc si eu de cateva zile ca este posibil si speram de cativa ani sa se intample!