Doina Pană a anunțat că proprietarii de păduri din ariile protejate vor primi compensații în bani. Vezi de ce nu se poate aplica în Bistrița-Năsăud

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Ministrul Doina Pană a anunțat ieri intr-o vizită în județul Hunedoara că proprietarii de păduri aflate în zone de protecție pot solicita bani în compensație pentru suprafața forestieră pe care nu au voie să o exploateze. O hotărâre de guvern dată în luna august reglementează modul în care se acordă aceste compensații, pentru care dosarele se depun la Gărzile Forestiere, iar banii vor fi acordați în funcție de acestea.

”Sunt proprietari care au pădurile în arii naturale protejate. Ei nu au primit, până acum, nicio compensație pentru că nu aveau voie să exploateze nici măcar o surcică din propria pădure. Anul acesta am venit cu o hotărâre de guvern care oferă compensații, adică o contravaloare a cât ar fi putut exploata și valorifica”, a spus Doina Pană, care a mai adăugat și că 40% din pădurile României sunt în arii protejate.

În județul Bistrița-Năsăud practic Hotărârea de Guvern nu are mare efect, deși pe raza Parcului Național Munții Rodnei 2400 de ha este zonă de protecție strictă, deci nu poate fi vorba de tăieri. Șeful Gărzii Forestiere Daniel Pop explică de ce: ” hotărârea de guvern se aplică doar pentru proprietarii-persoane fizice sau juridice de drept privat ori în Parcul Național Munții Rodnei,  proprietarii de pădure sunt autorități publice, iar proprietate e mai mult de drept public. Comisia Europeană a fost de acord ca aceste compensații să fie oferite doar persoanelor fizice, a fost nevoie de acordul lor în momentul emiterii HG-ului, pentru sunt considerate ajutoare.” a mai spus șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud. El a mai adaugat că în Parcul Național Muntii Rodnei ar exista totuți un proprietar-persoana fizică, de care ar fi aflat din  discuțiile cu administratorul Parcului Național, însă deocamdată nimeni nu a făcut cerere pentru compensații.

18 primării din Bistrița-Năsăud dețin suprafețe forestiere importante în Parcul Național Munții Rodnei și sunt obligate să asigure paza pentru aceste terenuri, însă în pofida nenumăratelor solicitări și promisiuni nu primesc compensații: ” din păcate Comisia Europeană nu a fost de acord cu despăgubirea proprietarilor-autorități publice” a explicat Daniel Pop. HG-ul se aplică însă în Suceava Hunedoara sau Cluj unde sunt mulți proprietari-persoane fizice în aceeași situație, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa