Așteptați să iasă în fața Tribunalului Bistrița-Năsăud pentru un protest anunțat pe rețeaua de socializare de judecătorul clujean Cristi Danileț, fost membru al CSM, magistrații bistrițeni au rămas astăzi în interiorul Palatului de Justiție între 12,00 și 13,00, orele anunțate pentru ieșirea în stradă.
La protestul de la Bistrița au apărut doar reprezentanții societății civile care au promis că se vor solidariza cu magistrații și au venit cu pancarte pe măsura anunțului și mulți jurnaliști. Susținătorii magistraților n-au părăsit intrarea în curtea Palatului de Justiție decât la ora 13,00, ora la care protestul ar fi trebuit să se încheie, însă așteptarea a fost zadarnică. Răspunsul din Palatul Justiției a venit pe surse și a fost cam așa: ” protestează magistrații de la Curtea de Apel și în numele nostru”.
Interesant este însă că un număr important de magistrați din Bistrița-Năsăud au semnat totuși scrisoarea deschisă care-i cerea ministrului Tudorel Toader să nu modifice legile justiției în forma anunțată prin proiectul inițiat de ministerul său. Tudorel Toader n-a ținut cont de scrisoare semnată de majoritatea Magistraților din România și a trimis pachetul legislativ în Parlament sub formă de proiect asumat de câțiva parlamentari din coaliția de guvernare PSD-ALDE.
La Cluj (foto stânga) în schimb, în fața Curții de Apel, 100 de magistrați au participat astăzi între orele 12 și 13 la un protest mut, cu robele în mână. Este vorba practic de un sfert din numărul total de magistrați din Cluj. Acțiunea, fără precedent, s-a dorit a fi o manifestare a revoltei magistraților față modificările anunțate de coaliția de guvernare la Codul Penal, respectiv Codul de Procedură Penală, dar și față de ansamblul modificărilor făcute la legile justiției.
Proteste mute ale magistraților au mai avut loc la Constanța, Brașov (foto dreapta), Galați și Botoșani, dar și în Slatina. Magistrații din Olt au hotărât chiar să iasă în fața Tribunalului în fiecare zi de la ora 13,00.