Ani de zile, ne-am plâns, pe la toate colțurile, că suntem tratați ca cetățeni de mâna a doua. Ei bine, după ce începusem și noi, să contăm un picuțel, în ecuația atât de complexă și schimbătoare a geopoliticii. Ne-a pricopsit electoratul cu Daddy și ai lui care, au reușit in 12 luni să ne aducă în „zona crepusculară”.
Am dispărut practic de pe harta celor care contează în lume. Am primit confirmarea, dacă mai era nevoie de ea, la Forumul Economic de la Davos, unde suntem „prezenți” prin absență. Nu contează ca acolo se discută despre viitorul lumii, despre cea de-a patra revoluție industrială, despre Made în China 2025, despre Drumul și Centura care va lega peste o treime din populația lumii, despre probleme și soluții. Despre cum vom hrăni peste 9 miliarde de oameni și multe alte teme serioase ale timpurilor pe care le trăim.
Recunosc că, oricât am încercat să caut, nu am găsit discuții despre problemele stringente ale „amnistiei și grațierii”, despre „statul paralel” și nici despre stadionul de fotbal din Alexandria nu s-a vorbit. Mi-am dat seama că, oricât de mult mă întristează asta, lumea merge înainte cu noi sau fără. Am aflat, din prezentarea făcută de către Steven Pinker, că cele mai fericite și sănătoase locuri din istoria umanității au fost și sunt țările cu democrație consolidată și liberă. Am mai aflat că până în anul 2019, tehnologia imprimării 3d va reuși să producă primul automobil. Mai mult de atât, ceea ce la noi este numită „televiziune de știri” în alte locuri se numește „Fake News”. Iar guvernele se luptă cu acest fenomene și nu-l „finanțează” ca la noi. Am aflat lucruri pe care aș dori să le afle și concetățenii mei. Concetățeni care sunt alimentați cu sloganuri populiste despre cât de bine ne putem descurca dacă suntem mândri și ne îmbrăcăm în costum popular. Care nu știu că, toți specialiștii spun că, dezvoltarea infrastructurii este o șansă de a crea bunăstare. Recunosc, am urmărit prezentări ale unor specialiști în finanțe care dezbăteau teme complexe despre viitorul financiar al lumii, teme care sunt „limba chineză” pentru ministrul care a elaborat celebra Declarație 600.
S-a discutat despre „alegerea” de a avea o agricultură sustenabilă, dar nu am auzit nimic despre „alege oaia”. Se discută despre educație performantă, ca „oportunitate” în următorii ani, dar nimeni la Davos nu consideră că în următorii ani, scăderea numărului de școli cu buda din fundul curții, subiect de mândrie pentru ministrul „genunche” va crea oportunități odată cu dezvoltarea exponențială a inteligenței artificiale. Oamenii discută despre cibersecuritate și nu despre statul paralel. Visez ca și în societatea noastră, în loc de radicalism să începem să dialogăm, dar pentru asta este nevoie de oameni educați, iluminați, nu de „tentacule vorbitoare” ale unor „faruri călăuzitoare” cu școala făcuta la „Fără Frecvență”.
În final, țin să mulțumesc cetățenilor care, ne-au permis să ajungem, la doar un an de la decizia lor istorică din cabina de vot, o țară invizibilă în lumea civilizată.