Pesta porcină africană a ajuns la granița județului Bistrița-Năsăud. Sunt deja filtre rutiere la limita cu Maramureșul

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

După ce trei cazuri de pestă porcină au fost confirmate marți în Ieud ( județul Maramureș ) foarte aproape de granița cu Bistrița-Năsăud în județ a fost convocat de urgență Centrul Local de Combatere a Bolilor .

Primele măsuri anunțate de CLCB și Instituția Prefectului au fost instituirea de filtre de control ale polițiștilor de la circulație  pe Dealul Ștefăniței dar și pe alte căi de acces spre Maramureș care vor rămâne să supravegeheze zona pe durată nedeterminată. Pe lângă filtre, echipe mixte formate din veterinari, polițiști și jandarmi vor face controale în zonă pentru a combate orice vânzări de porci, iar toate târgiurile de animale autorizate din județ se închid a mai decis centrul Local de Combatere a Bolilor. Aceeași structură convocată pentru situații de boli și epizotii a hotărât ca zonele cunoscute ca târguri neautorizate să fie supravegheate, iar pentru crescătorii de suine DSCSA să verifice cum stau cu măsurile de biosecuritate

CLCB precizează într-un comunicat de presă că ”în acest moment NU există cazuri confirmate sau cazuri de suspiciune de pestă porcină africană (PPA) pe raza județului Bistrița-Năsăud” și le solicită crescătorilor de porcine din județ ca atunci când constată modificări în starea de sănătate a animalelor pe care le dețin, să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

CLCB a dat publicității în același comunicat instrucțiunile standard pentru zonele din proximitatea focarelor :

”Conform dispoziţiei Secretarului de Stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 553/24.07.2018 privind aplicarea măsurilor specifice pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane, vă comunicăm măsurile de prevenire și împiedicare a răspândirii PPA:

  • Pesta Porcină Africană este o boală virală;
  • În mod obișnuit este mortală pentru porcii domesticiți și mistreți;
  • Nu există vaccin sau tratament pentru această boală;
  • Din această cauză provoacă serioase probleme socio-economice în țările afectate;
  • Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre;
  • Prepararea sau afumarea cărnii NU distruge virusul;
  • Oamenii nu se îmbolnăvesc, dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate;
  • Semnele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut;
  • Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează:
  • Febră mare, apatie și imposibilitatea de a sta în picioare;
  • Vomă, diaree, uneori cu sânge;
  • Pete roșii-albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor și a râtului;
  • Tuse și respirație îngreunată;
  • Avorturi spontane, nașteri de fetuși morți și nesiguranță în mers a purceilor;
  • Majoritatea animalelor infectate mor în 10 zile;
  • Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în multe feluri:
  • Prin contactul direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi;
  • Prin hrănirea acestora cu resturi alimentare contaminate;
  • Contactul cu materiale contaminate;
  • Contactul cu oameni care poartă haine și încălțăminte contaminate;
  • Nu deplasați animalele din fermă sau gospodărie;
  • Întotdeauna schimbați-vă îmbrăcămintea și încălțămintea atunci când părăsiți ferma sau gospodăria;
  • Înaintea de a achiziționa furaje, așternut și porci, asigurați-vă că acestea provin din unități verificate, care au implementat toată măsurile de siguranță pentru a evita pătrunderea virusului;
  • Asigurați-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreții sau cu porcii din alte gospodării;
  • Niciodată să nu hrăniți porcii cu resturi alimentare;
  • Evitați creșterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta Porcină Africană;
  • Achiziția, transportul cărnii și a preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul;
  • Vânătorii și cânii acestora nu trebuie să vină în contact cu porcii domesticiți după vânătoare;
  • Fermierii sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domesticiții sau mistreți;
  • Nu aruncați resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți;
  • Contactați medicul veterinar dacă găsiți cadavrele de mistreți chiar dacă în zonă NU evoluează PESTA PORCINĂ AFRICANĂ.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa