Fără nicio legătură cu Ziua Internațională a Femeii o firmă din Bistrița-Năsăud s-a trezit cu controale încrucișate de la mai multe instituții ale statului în 7 și 8 Martie și a încasat de pe urma lor amenzi fabuloase. A pățit-o compania care administrează Resortul Fishermann de la Colibița, care are pe numele său amenzi de 190 000 de lei aplicate de Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică(DSP), Apele Române, care și-a trimis inspectori de control tocmai din structura centrală. Și totul s-a întâmplat, ca și în cazul de la restaurantul care dezgheța pulpe de pui lovindu-le de trotuar, după ce presa a tras un semnal de alarmă.
Controlul nu viza direct firma care și-a lipit de brand un slogan isteț de marketing, devenit apoi arhicunoscut, ” marea de la munte”, ci mai degrabă un alt investitor pe care scăderea apelor l-a lăsat cu conductele în soare. Dar în cazul celuilalt investitor s-a dovedit că era vorba de conducte de drenaj a apelor pluviale, inofensive spun autoritățile, care au organizat miercuri o conferință de presă la instituția Prefectului. Acuzațiile autorităților de control la adresa complexului de agrement sunt grave și sunt legate în principal de deversarea canalizării în apa Lacului Colibița prin conducte descoperite după scăderea nivelului apei, ca urmare a operațunilor de golire a lacului. Autoritățile invocă pe lângă dovezile găsite la fața locului și rezultatul analizelor făcute de DSP, care indică concentrații mari de amoniac și alte substanțe periculoase în probele luate din conductele care deversau în lac. Iar cele patru instituții de control au ajuns la verificări la firul ierbii, după un reportaj făcut de Protv.
”Am găsit trei probe neconforme, cu nivel mare de amoniu şi de materii în suspensie, ceea ce contravine legislaţiei şi am amendat, cu cea mai mare valoare pe care o avem noi, dar mică în comparaţie cu colegii noştri, 10.000 lei pentru că nu au aplicat normele igienico-sanitare în ceea ce priveşte gestionarea apelor uzate şi a deşeurilor. Aceste controale trebuie să continue şi pe partea cealaltă a lacului, trebuie să vedem care e situaţia şi să luăm şi alte măsuri de sancţionare”, a declarat dr. Anca Andriţoiu, șefa DSP, cea care a dezvăluit și numele agentului economic.
Șeful Gărzii de Mediu, Gabriel Petraș a explicat și el ce au găsit inspectorii săi: ”Prima societate nu respecta condiţia referitoare la gestionarea apelor uzate, menajere, iar pentru acest fapt a fost sancţionat cu 100.000 lei”. Nu au scăpat nici cei cu conductele la vedere, chiar dacă erau doar de drenare a apelor pluviale, pentru că nu aveau acte pentru lucrări: ”societatea care apare şi în filmare cu conductele de dren, nu deţinea act de reglementare pentru lucrările executate acolo şi a fost sancţionată cu 60.000 lei. Am spus public că atunci când se va realiza proiectul de punere în siguranţă a Acumulării Colibiţa, vom depista şi conductele mascate. Noi am mai făcut controale acolo, am aplicat şi sancţiuni în cuantum de 65.000 lei, dar contravenienții se folosesc de diverse tertipuri pentru a masca acele conducte, pentru a masca forma de proprietate” a mai spus în aceeași conferință de presă organizată de prefect, șeful Gărzii de Mediu (foto).
Iar Apele Române, prin inspectorii din structura centrală a aplicat amenda de 80000 de lei aceleași firme care administrează complexul de agrement. Raportul întregului controlul de la Colibița, care include multe alte nereguli e pe site-ul instituției, însă a citit din conținutul său și prefectul Ovidiu Frenț : ”În data de 08.03.2019 o altă societate comercială a fost sancționată contravențional cu 80.000 de lei, pentru instalarea unei conducte fără act de reglementare; de asemenea, s-a dispus dezafectarea, în maximum 48 de ore, a conductei amplasate în cuveta lacului fără avizul de gospodărire a apelor și prezentarea dovezii de îndeplinire a măsurii la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița Năsăud”, a prezentat prefectul Frenţ, din concluziile celor de la Apele Române, care au folosit inclusiv drone pentru a avea o imagine de ansamblu asupra situației deversărilor în lac
Prefectul Ovidiu Frenț a ținut să dea asigurări că situația de la Colibița e departe de a fi un pericol pentru sănătatea publică și că sunt doar cazuri punctuale: ”Cred că situaţia generală nu este una dezastruoasă, nu este un pericol asupra sănătăţii publice calitatea apei la Colibiţa, nici asupra speciilor de animale şi plante care definesc biodiversitatea în această zonă, dar există aceşti câţiva iresponsabili pe care trebuie să-i sancţionăm de fiecare dată când vor mai încălca aceste norme sanitare”. a mai spus Frenț care a promis o monitorizare atentă a zonei.
Citește și: Amenzi în cascadă pentru restaurantul din Bistrița cu metode ”inovative” de dezghețat carnea