Autostrada Nordului, prevăzută să tranziteze Bistrița, a fost votată în Senat. Proiectul a fost inițiat de deputatul Ionuț Simionca

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Senatorii au votat miercuri realizarea proiectului Autostrada Nordului,  care să facă legătura dintre Suceava -Bistrița  și Dej, și mai departe până în Vama Petea. Proiectul este inițiat de deputatul PMP Ionuț Simionca și contrasemnat de  zeci de parlamentari din toate partidele, de la PMP, PNL, USR până la PSD.

Pe inițiativa realizării Autostrăzii Nordului, care menționează expres legarea Bistriței prin autostradă de celelalte zone au mai semnat dintre bistrițeni doar Cristina Iurișniți (USR ) și senatorul Ioan Simionca (ALDE). Proiectul care nu a a avut avizul comisiilor de specialitate  și nici a Guvernului a trecut totusi relativ ușor de votul plenului Senatului, cu doar două voturi împotrivă. Proiectul autostrăzii a fost votat după ce în urmă cu două săptămâni primul proiect de acest gen, Autostrada Unirii, Târgu-Mureș-Iași a fost votată de Senat. Și tot astăzi senatorii au mai adoptat o ordonanță pe hârtie, București-Brașov care a trecut și ea de votul în plenul Senatului. Toate trei proiectele legislative de autostrăzi vor ajunge la Camera Deputaților , care este decizională în acest caz.

Vezi ce scrie în expunerea de motive a proiectului Autostrăzii Nordului și cât de menționată este Bistrița de inițiatori : Expunere motive Autostrada Nordului

Proiectul Autostrăzii Nordului, inclusiv a hărții care circulă în mediul online a fost intens susținut de un grup de parlamentari de opoziție din Bistrița Năsăud în legislatura 2012-2016, când la demers s-au alăturat inclusiv parlamentarii PSD., după ce din Moldova se făcea lobby intens pentru varianta Iași-Târgu Mureș, care ocolea județul Bistrița-Năsăud. Unul din argumentele parlamentarilor care au făcut campanie în legislatura trecută Autostrăzii Nordului a fost că drumul geografic care leagă Moldova de Transilvania de secole trece prin Bistrița-Năsăud și nu ocoleste, asa cum se întâmpl[ cu Autostrada Unirii.

Proiectul votat de senatori este deocamdată unul pe hârtie și nu e clar cum va putea o lege să determine Guvernul să facă investiția, în varianta în care acesta va fi votata și in Camera Deputaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa