Bistrița devine luni, 4 iulie, capitala teatrului românesc. Gala laureatilor UNITER e un eveniment probabil irepetabil pentru Bistrița, spune primarul Ioan Turc

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Gala Premiilor UNITER 2022, ediția cu numărul 30,  mută centrul atenției tuturor celor care iubesc teatrul în România  către Bistrița, un oraș lipsit de teatru profesionist. Cel puțin până acum. Autoritățile orașului i-au întâmpinat pe organizatorii Festivalului Național de Teatru, vineri într-o conferință de presă comună  cu vestea că au aprobat deja, cu o zi înainte organigrama și o structură pentru viitorul teatru care urmează să se înființeze și aici sub umbrela Centrului Cultural Municipal. 

De organizarea primei ediții fără maestrul Ion Caramitru, inițiatorul și sufletul Galei Uniter se vor ocupa regizorul Radu Afrim, cel care a și venit cu propunerea desfașurarii evenimentului la Bistrița,  Aura Corbeanu din echipa UNITER, scenografa Irina Moscu și un staff numeros. Ei vor trebui sa raspundă provocarii de a plasa doar 270 de oameni, toți oameni de teatru de prim rang,  într-o sala modesta ca numar de locuri, cu o punere în scena care sa permita atât transmisiile live dar si desfasurarea pe o scena mica ca dimensiuni a unui adevarat show cu orchestra, evoluțiile invitaților, ecrane. Festivitatea care va avea toate ingredientele unei asemenea gale va fi inclusiv defilare pe covorul roșu, secțiuni de interviuri, o esplanada în aer liber cu ecrane în fața clădiri unde pot urmări evenimentele încă 500 despectatori. Și aici ținuta va fi obligatoriu de gală.

Este cel mai prestigios eveniment cultural al anului 2022 în România. Faptul că el se va petrece la Bistriţa -se va desfășura luni, 4 iulie, începând cu ora 21:00 – este o mare bucurie și o mare onoare pentru noi. Nu cred că am găzduit în municipiu un eveniment de o amploare culturală mai mare decât Gala Premiilor UNITER. Nu rețin acest lucru. De aceea, ne străduim ca acest eveniment să fie organizat de o manieră ireproşabilă. Am insistat, am iniţiat discuţii şi îi mulţumesc, în primul rând, regizorului Radu Afrim, doamnei Aura Corbeanu şi tuturor celor din echipa UNITER pentru că au fost deschişi invitaţiei pe care am făcut-o pentru ca cea de-a XXX-a ediţie a galei să fie organizată la Bistriţa.” a transmis primarul Ioan Turc în deschiderea conferinței de presă comune.

”Organizarea Galei la Bistriţa nu este altceva decât o recunoaştere a statutului acestui oraş – cel de oraş cultural. Am avut în vedere două mari obiective atunci când, împreună cu UNITER, am început să organizăm această Gală. În primul rând, faptul de a le oferi iubitorilor de cultură din Bistriţa, la ei acasă, un eveniment cultural de neuitat și unic. Probabil irepetabil. Puțin probabil că vom mai avea o astfel de Gală la Bistrița în următorii 15 ani. Greu de crezut. În al doilea rând, vom avea teatru acasă și vom avea teatru bun acasă. Începând de ieri, printr-o modificare a organigramei, la solicitarea mea, în urma unor avalize pe care le-am făcut, avem o structură denumită Teatru Municipal. Vom da conținut Teatrului Municipal, printr-o strânsă și fructuoasă colaborare cu oameni de teatru excepționali, proveniți din Bistrița – regizorul Radu Afrim, actorul Adrian Titieni. Avem puncte de sprijin, stâlpi de sprijin extraordinari pentru ca demersul iniţiat să fie unul de succes”, a declarat primarul Ioan Turc.

https://www.facebook.com/primariamunicipiuluibistrita/videos/738211704119193

 

Un răspuns

  1. Au mai rămas câteva ore până când bătaia gongului va da startul celei de-a 30-a ediții a Galei premiilor UNITER din 4 iulie, 2022 la Palatul Culturii din Bistrița. Printr-o fericită coincidentă 4 IULIE este ziua națională a Statelor Unite ale Americii, cunoscută și ca „Ziua Independenței”, deoarece pe 4 iulie 1776, a fost declarată independența față de Regatul Marii Britanii. In preambulul Declarației de Independență a Statelor Unite ale Americii se spune: „Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimțământul celor guvernați, Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, și să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundația pe astfel de principii și organizându-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranță și Fericire.”
    Declaratia a fost semnată de cei 56 delegați ai Congresului Continental din partea celor treisprezece colonii britanice, care au devenit cele 13 state originare ale Statelor Unite ale Americii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa