Profesorul clujean închis 8 ani în China e în pelerinaj și prin Bistrița-Năsăud: merge pe jos, câte un km pentru fiecare din cele 2922 de zile cât a fost închis (VIDEO)

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Marius Balo, profesorul clujean, care a stat închis timp de 8 ani pentru o presupusă evaziune fiscală  într-o pușcărie din China,  eliberat în februarie 2022 la capătul a trei ani de intervenție a statului român, călătoreste zilele acestea pe jos prin Bistrița-Năsăud, parte a unui soi pelerinaj pe care și l-a impus singur. 

Călătoria înseamnă 2922 de kilometri, câte unul pentru fiecare zi în care a fost obligat să stea închis în condiții greu de imaginat. Prin Bistrița, unde a fost așteptat luni, 4 iulie și însoțit câțiva kilometri de medicul stomatolog Marius Pop și de reprezentanți ai Asociației Foștilor Deținuților Politici, Marius Balo s-a recules în fața câtorva monumente, dedicate Regelui Mihai, poetului imnului național, Andrei Mureșanu și la Monumentul Fostilor Deținuți Politici, pentru a pleca pe jos apoi,  surâzător prin arșița celor peste 30 de grade: ” fiecare rază de soare e pentru mine o mare bucurie” spune zâmbind cel care a stat închis inclusiv într-o cușcă în China  timp de doi ani si jumătate. Pelerinajul l-a dedicat foștilor deținuți politici, asupra cărora vrea sa atragă atenția, cei care au pătimit fără vină în temnițele comuniste așa că include opriri oriunde sunt amintiți: de la pușcăriile transformate în memoriale, până la micile monumente. Nu se consideră însă un deținut politic și explică diferența: ”ei au pătimit nevinovați, pentru credința lor, eu am plătit pentru păcatele mele”. În categoria ”păcatelor ” profesorul clujean, cu studii de teologie, care și-a regăsit credința într-o închisoare la mii de kilometri de țara sa, include și ignoranța față de realitate, chiar o anumită formă de nepăsare: ”ar fi trebuit sa ma informez mai bine.”

Nu are resentimente față de cei care l-au închis și nici față de China, care altădată l-a fascinat atât de mult. S-ar întoarce cândva, însă doar cu o condiție. Nu e supărat nici pe cei de acasă, decidenții care l-au lăsat 8 ani, din care 5 fără să intervină, pentru a-l ajuta. I-ar întreba pe cei care n-au mișcat un deget până în 2018 de ce n-au făcut nimic. Marius Balo nu are pic de furie însă și nici resentimente. Și spune că speranța este cea care l-a ajutat să reziste, chiar și din 2019 încoace, când visul eliberarii a fost pulverizat de pandemie și de tracasările chinezilor. Urmăriți  un interviu cu Marius Balo, despre vinovății, speranță și puterea credinței:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa