Polițiștii nu mai discută: șoferii care refuză testarea cu etilotestul sau probele biologice, șanse mari să petreacă noaptea după gratii. Au pățit-o deja doi

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

În numai două zile doi șoferi opriți pe șoselele  din județ au ajuns după gratii cu mandat de reținere pentru 24 de ore după ce au refuzat să fie testați pentru consumul de alcool. Ambii au comis și alte infracțiuni.

Ultimul a fost oprit  în 5  iulie pentru un control de rutină pe Dealu Ștefăniței, pe Drumul Național 17C. Șoferul, un bărbat de 54 de ani, din Romuli avea dreptul de a conduce suspendat. În plus a refuzat și testarea cu aparatul etilotest, dar  și prelevarea de probe biologice în vederea determinării alcoolemiei. Nu i-a folosit la nimic atitudinea și a ajuns să-și petreacă noaptea în arestul poliției. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore,  pentru comiterea infracțiunilor de conducerea unui autovehicul fără permis de conducere și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, informează IPJ.

Un alt caz cu o zi înainte a avut aceeași soartă. De data asta a fost vorba de un bărbat din  Sângeorz-Băi care a fost reținut pentru 24 de ore de polițiști inclusiv pentru refuzul de a fi testat pentru alcoolemie.  Avea însă multe altele la activ:  n-avea permis de conducere, a pus în circulație un autovehicul neînmatriculat. Procurorii s-au arătat mai indulgenți decât polițiștii însă: după 24 de ore în arest,  Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud a dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile, fără să-l mai ducă în fața judecătorilor.

Polițiștii reamintesc că, infracțiunea prevăzută la art. 336 din Codul Penal, respectiv conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.  Totodată, infracțiunea prevăzută la art. 337 din Codul Penal, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

 Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa