Nu e zi în care pompierii să nu stingă incendii de vegetație în județ. Ce semnal de alarmă trag pentru zilele caniculare

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Pompierii bistrițeni trag un semnal de alarmă, în condițiile vremii caniculare și a secetei extreme: nu mai dati foc vegetației, situația poate scăpa de sub control. Pompierii atrag atenția că cei care o fac riscă nu doar amenzi mari pe legislația nouă, tăierea de la subvențiile APIA, în baza coordonatelor geospaţiale transmise de ISU, dar se expun unor pericole imediate datorita vegetației extrem de uscate și inflamabile.

Pompierii spun că în ultimele săptămâni n-au fost zile în care să nu trebuiască să stingă câte un incendiu:”  Tragem un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de incendii de vegetație uscată, în condițiile în care, în perioada următoare, sunt prognozate zile caniculare, cu temperaturi ridicate. În ultimele două săptămâni, pompierii militari din cadrul ISU Bistrița – Năsăud și pompierii voluntari de la nivelul comunităților locale au intervenit, aproape zilnic, la incendii de vegetație uscată. Din fericire, toate au fost lichidate rapid, cu eforturi susținute, înainte ca acestea să se extindă la case de locuit, benzinării sau fonduri forestiere” spun pompierii.

 În ultima perioadă au fost înregistrate situații de urgență generate de incendii vegetație pe raza localităților Șieuț, Șieu Măgheruș, Feldru, Mălin, Vermeș, Sărata, Bistrița – Bârgăului și municipiul Bistrița. Pompierii atrag atenția că 

 Pentru gestionarea fenomenului de incendiere a terenurilor arabile și a pajiștilor permanente, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud, ai APIA şi ai Gărzii Naţionale de Mediu  cooperează în baza unui protocol elaborat la nivel național pentru  prevenirea  unor situaţii de urgenţă după incendierea terenurilor arabile sau a pajiştilor permanente, precum şi măsuri de sancţionare a celor care produc astfel de incendii. Astfel după fiecare incendiu de vegetaţie uscată de pe terenurile arabile, ISU înaintează APIA coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea de măsuri, atrage atenția ISU. 

 Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători. Cei care o fac risca amenzi de la 1.000 la 2.500 lei.

De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 2.500 lei fiecare, pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale și 16 sancțiuni contravenționale  – avertismente.

 Utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

 Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional Județean Bistrița – Năsăud, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți” transmit pompierii. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa