Liceul Tehnologic din Lechința, o școală cu 700 de elevi, are un corp de clădire nou plus ateliere reabilitate prin PNDL 2 (Programul Național de Dezvoltare Locală), cu lucrări care au costat 1, 2 milioane de euro. Întreaga lucrare a fost recepționată joi, cu două săptămâni înaintea finalului de an în prezența conducerii Consiliului Județean și a Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud, dar și a unui parlamentar, Bogdan Ivan.
”Este o investiţie prin PNDL 2 care este finalizată, practic, copiii sunt de la începutul anului în şcoală, probabil undeva la finalul lunii ianuarie sau februarie 2023 o să vă rechem din nou pentru că avem două grădiniţe construte prin PNDR, de această dată, finalizate la Vermeş şi la Sângeorzu Nou” a anunțat primarul Romeo Florian la recepția lucrării. El a și că aproape a terminat reabilitarea bazei școlare a comunei, începută în 2008,” Am preluat o infrastructură şcolară dezastruoasă, cu grădiniţe care mă făceau să mă rog noaptea să nu cadă peste copii când ningea, acum este aproape finalizată infrastructura şcolară din comuna Lechinţa.” a mai spus primarul.
Radu Moldovan președintele Consiliului Județean a salutat recepția clădirii școlii spunând că la cât s-au depopulat satele din zona câmpiei, care au rămas în componență mai mult cu cei de vârsta a treia, așa că recepția de scoli e o raritate: ”cred că noi, cu toţii, în mod special Statul Român, ar trebui să acordăm mai multă atenţie învăţământului, pentru că este singura variantă în care naţiunea noastră va avea un viitor. (…) îmi doresc foarte mult ca cei care sunt plecaţi, a căror mulţime de copii se pregătesc şi învaţă pentru alte ţări(..) măcar o parte din ei să aibă şansa să se întoarcă acasă pentru că suntem în zona de Câmpie unde situaţia devine din ce în ce mai tragică cupopulaţie cu medie de vârstă care se apropie de 70 de ani. Deja vorbim mai mult de înmormântări decât de botezuri, vorbim de închiderea şcolilor, nu de înfiinţarea unei noi clase”
Școala -Centru Educațional pentru zona de campie
Șeful Inspectoratului Școlar, Cristian Nicula a estimat că Lechința și evident școala de aici ar putea deveni într-un viitor apropiat un centru educațional al zonei: ”Şcoala coagulează ce este în jur şi, probabil, în viitor, va fi un centrul educaţional care să ofere resurse tuturor celor din jurul Lechinţei. (…)este o şcoală frumoasă, construită de la zero. Sunt foarte multe şcoli în reabilitare însă acest corp de clădire este construit de la zero şi veţi vedea că, într-adevăr, constructorul – merită nota 10. Toate lucrările sunt de foarte-foarte bună calitate şi, beneficiind de condiţii noi, de condiţii mai bune, mingea ne este ridicată nouă la fileu – profesorilor, elevilor” a spus Cristian Nicula la recepția lucrării.
Șeful inspectoratului școlar l-a felicitat pe primar pentru că ”se gândeşte la absolut toate nivelurile de studiu şi cred că anul viitor va fi o surpriză pentru comunitatea din Lechinţa” a spus inspectorul școlar general Cristian Nicula, care a vorbit în premieră și despre așteptările ca în anul viitor școlar în sistemul de învățământ din județ să intre cu 1000 de elevi în plus față de anul acesta
Directorul Liceului Tehnologic Lechinţa, Raluca Baciu a explicat că noua clădire rezolva multe din problemele unui liceu a i cărui elevi făceau școală în schimburi: ”Ne bucurăm că avem această clădire nouă pentru că aveam nevoie de clase, avem mulţi elevi şi atunci trebuia cumva prin rotaţie să meargă la ore, avem partea cu atelierele unde elevii de la învăţământul profesional pot să înveţe efectiv practic ceea ce învaţă teoretic”, a explicat directorul Raluca Baciu.