Ce răspuns a dat TeraPlast unora dintre investitorii săi. Acționarii vor să știe dacă Grupul ar participa la reconstrucția Ucrainei dar si ce costuri au cu energia pentru consum

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Grupul Teraplast e încă în negocieri pentru contractul de alimentare a energiei electrice din fabricile sale pentru anul viitor, în condițiile în care actualul contract de furnizare expiră în 31 decembrie  dar se bazează și pe extinderea centralei fotovoltaice proprii. Grupul a transmis acest răspuns dar și alte le referitoare la interesul participării la  reconstrucția Ucrainei, soarta proiectului imobiliar din jurul fostului sediu al companiei sau planurile referitoare la investițiile guvernamentale în apă și canalizare într-un comunicat de presă postat recent pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).  Întrebările la care au răspuns cei de la TeraPlast Grup au fost adresate din partea uneia din comunitatile de investitori.

Întrebați dacă s-a semnat noul contract de energie, conducerea companiei a răspuns că deocamdată sunt în negocieri și că mediul nu este unul care să poată oferi o predictibilitate a costurilor: ”Contractul de furnizare de energie electrica expira la data de 31.12.2022. In prezent, desfasuram negocieri cu mai multi furnizori de energie electrica pentru incheierea unui nou contract de furnizare care sa ne ofere predictibilitate a costurilor. Din pacate, mediul nu este predictibil. Aceasta incertitudine adauga un nivel suplimentar de complexitate in negocierile pe care le avem. In paralel, extindem semnificativ centrala fotovoltaica proprie, care va reduce necesarul extern de energie electrica.” a răspuns conducerea companiei.

Acționarii au întrebat și ce intenții ar avea compania după ce s-ar fi renunțat la proiectul imobiliar care viza fostul sediu din vechea zonă indstrială și dacă se va vinde terenul detinut?

Teraplast Grup răspunde că decizia de stopare a proiectului imobiliar a fost luata intr-un punct destul de avansat, dupa obtinerea mai multor autorizatii și că acum,  nu doar terenul reprezinta un activ de interes, ci și  intreg planul de dezvoltare,cu  PUZ-ul aferent cu tot și că se duc negocieri cu mai mulți investitori ineresați: ” Locatia, terenul fostei fabrici TeraPlast, are un potential mare, este atractiv datorita pozitionarii in orasul Bistrita.  Sunt mai multi dezvoltatori imobiliari interesati de acest proiect si avem discutii active cu ei pentru o eventuala preluare” a venit răspunsul.

Ce vizeaza Teraplastul din PNRR?

Întrebarea cu care acționarii au vrut sa-i facă pe cei de la Teraplast sa spună mai mult despre planurile cu PNRR-ul a fost : ”Ministrul Mediului a declarat ca peste 88,000 de gospodarii vor fi conectate la sistemele de apa si canalizare prin programul Prima Conectare cu o investitie de 168 mil euro, care este de fapt program din PNRR. Teraplast beneficiaza in urma acestor investitii si daca da, in ce măsură credeți că va impacta cifrele companiei in urmatorii ani?”. Iar TeraPlast a răspuns că este bine poziționat pentru a răspunde cererii pentru infrastructura de apă și ca are un portofoliu complet de produse care permit dezvoltarea infrastructurii de apa si canal pentru conectarea gospodariilor: ”caminele de apometru echipate sau neechipate, camine de vizitare sau inspectie si, evident, tubulatura aferenta.”  și a oferit și un calcul orientativ:

Pentru a avea o imagine orientativa, ponderea materialelor intr-o lucrare de bransament se poate ridica pana la 15%-20%. Prin urmare, din bugetul de 168 de milioane de euro, 34 de milioane ar reprezenta materialele produse de TeraPlast si alti jucatori, iar distributia este variabila, in functie de cotele de piata si dinamismul fiecarei companii” a fost răspunsul transmis. 

Sunt interesați de reconstrucția Ucrainei și se arătă să fie parte a soluției

”Strategia noastra de dezvoltare are o componenta regionala solida si cautam oportunitati dincolo de granitele Romaniei. Inainte de razboi nu am avut expunere pe Ucraina, prin urmare nu am resimtit un impact direct dupa declansarea conflictului.

Reconstructia  unei tari dupa distrugerile razboiului este o provocare majora si vrem sa contribuim la refacerea acestei tari, sa fim parte a solutiei. Dincolo de calitatea produselor noastre, de competitivitatea lor, mizam si pe o pozitionare geografica buna, care ne poate aduce si un avantaj suplimentar.

Fabrica noastra se afla la doar 150 de km de granita cu Ucraina. Distanta de la parcul din Saratel pana la Kiev este relativ similara cu cea pana la Constanta. Ucraina este in atentia noastra din perspectiva dezvoltarii pe termen mediu a Grupului si analizam modul in care ne putem implica.” a răspuns Conducerea Grupului de Companii la întrebarea dacă iau în calcul o posibila participare la reconstrucția Ucrainei post-război.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa