Lentoarea cu care s-a mișcat administrația unei comune din Bistrița-Năsăud, inclusă cu școlile în programul guvernamental ”Masa Caldă”, i-a lăsat două luni și jumătate pe 325 de elevi din Târlișua fără pachetul alimentar la care ar fi avut dreptul în tot acest timp. Banii pe lunile pierdute nu se mai recuperează, însă copiii și părinții se bucura deocamdată: vor avea timp de 5 luni acces la sadvich-uri, diferite în funcție de fiecare zi a săptămânii, și câte un fruct, toate primite la școală. Așa că au primit cu aplauze vestea dată pe facebook. Administrația a spus pentru BistrițaExpress că a ținut neapărat să facă procedurile prin SEAP și nu prin încredințare directă, cum au procedat alte primarii.
Program pilot cu 9 scoli și 7 primării din județ
La Târlișua, administrația a reușit totuși, în a doua săptămână de școală din ianuarie, să pună pe masa elevilor un pachet alimentar, nu o masă caldă, așa cum se întâmplă la Parva și Sânmihaiu de Câmpie, alte două comune cu școli în proiectul guvernamental. Aceasta în condițiile în care toate celelalte cinci primării din județ (Livezile, Parva, Matei, Tiha Bârgaului, Leșu) care-au ajuns, nimeni nu știe exact cum, cu școlile pe lista celor care primesc finanțare în acest an școlar pentru masa caldă, au reușit sa demareze programul în luna noiembrie 2022. Chiar și o 7-a primărie din județ (Sânmihaiul de Câmpie) inclusă ulterior cu o școală pe listă printr-o nouă hotărâre de guvern care a extins programul, a reușit termine procedurile si să organizeze condiții chiar pentru o masă caldă încă de la finalul lunii noiembrie. E adevărat însă că la Târlișua, chiar fără masa caldă sandvich-ul oferit e măcar variat: in fiecare zi se servește un alt sortiment, potrivit tabelului anexat postarii primarului.
A vrut neapărat SEAP
Primaria din Târlișua a informat printr-un anunț făcut de primarul Vlăduț Purja pe facebook, în 18 ianuarie, marea reușită: a dus la bun sfârșit procedurile pe SEAP și servește zilnic copiilor de la școala profesională din Târlișua câte un sandvich, în fiecare zi alt sortiment, precum și un fruct. ”S-a finalizat procedura de achiziție cu anunț de participare prin platforma SEAP pentru Programul pilot – Suport alimentar pentru Școala Profesională din Târlișua. Începând cu această săptămână fiecare elev și preșcolar din Comuna Târlișua va primi câte un fruct și un sandwich, diferit pentru fiecare zi a săptămânii, conform normativelor date de minister cu o listă precisă de alimente, care urmăresc ca elevii să mănânce sănătos” a scris primarul Purja.
În decembrie primarul Purja, contactat de Bistrița Express a susținut că procedurile din comuna lui sunt mai îndelungate pentru ca administrația sa a vrut neapărat achiziție prin SEAP și nu prin încredințare directă cum au făcut restul, pentru ca ”n-a vrut probleme”. În noiembrie însă a recunoscut tot pentru Bistrița Express că la momentul în care celelalte administrații au demarat procedurile el s-ar fi aflat în concediu, si în absența sa nimeni n-a făcut nimic.
Citeste ce a spus primarul atunci: EXCLUSIV Programul ”Masa Caldă” a demarat în școlile din județ cu mai multe viteze: sute de elevi primesc luni primul prânz din program. Unele comune au furat startul, altele s-au blocat în proceduri
Una peste alta inspectoratul Școlar e mulțumit că au reușit în final cu toții să asigure pachetul copiilor din program. Până la urmă anii trecuți când a fost doar Tiha Bârgaului în programul pilot, lucrurile s-au mișcat abia din martie -aprilie. Însă de data aceasta si Guvernul a dat normele mai repede.
Pe lângă programul pilot al Guvernului, de care beneficiaza 9 școli din 7 primării din județ, mai exista un program paralel care asigura masa la scol, e vorba de PNRAS cu 17 scoli care aplica programul pentru reducerea abandonului scolar. Aici însă doar cateva au optat pentru asigurarea alimentației la școală.
În ceea ce privește programul Guvernului au fost voci prin Parlament pe la partidele de la Guvernare care au cerut extindere la toate școlile. Dat fiind însă costurile, e greu de prevazut ce se va întâmpla. Anul preelectoral și apoi electoral (2024) cu patru rânduri de alegeri ar putea face însă imposibilul realizabil.
citeste și: