Un restaurant de pe Pietonal s-a ales cu activitatea suspendată de DSVSA după reclamații legate de masa servită unor școlari de la afterschool. OPC și DSP au verificat și ei unitatea. Nu avea autorizație de catering si puteau gati doar fast food

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Inspectorii sanitari veterinari au suspendat miercuri activitatea unui restaurant tip fast-food cu terasă pe Pietonalul Bistriței, Nossa si i-au amendat pe administratori cu 20 000 de lei pentru probleme legate de  nereguli în activitatea de catering pentru care nu aveau autorizare. Același restaurant riscă altă amendă și mai consistentă de la OPC pentru probleme legate de durata de valabilitate a unor produse din bucătărie, informații lipsa legate de proveniența produselor, etichetare, etc,  după încheierea controlului, care e încă în derulare. Și inspectorii DSP fac un control la aceeași unitate.

Avalanșa controalelor au pornit de la sesizarea unui părinte care susține că mai mulți copiii, printre care și al lui s-ar fi îmbolnăvit după ce ar fi mâncat din masa servită în regim catering de respectiva unitate, cu care exista un contract iar unii ar fi ajuns chiar la urgențe. Autoritățile de control consultate de BistrițaExpress spun că deocamdată ipoteza unei toxinfecții nu este susținută de cazuristică și primele testări, însă i-au amendat pe administratori și le-au suspendat activitatea pentru neregulile găsite în timpul controalelor.

Potrivit directorului DSVSA BN, Ioan Bogolin firma care administrează restaurantul reclamat,  Nossa, avea în punctul de lucru de pe Pietonal, acolo unde s-au pregătit și de unde s-au livrat alimentele pentru școlari, doar autorizare pentru masa de tip fast-food si nu deținea nici autorizare pentru a servi alimente în regim de  catering: ” le-au servit copiilor supă, dar cu autorizatia de fast food nu poti servi decât câteva alimente nicidecum supă și fără autorizare nu poți face catering” a explicat Bogolin motivele suspendarii activității și al amenzii de 20 000 de lei. Directorul DSVSA spune că suspendarea activității se referă doar la punctul de lucru de pe Pietonal, nu si la restaurantul deținut de firmă pe strada Dornei. Inspectorii sanitar-veterinari au confiscat și produse de circa 10,5 kilograme.

Și OPC a facut verificari, însă controlul nu e încă finalizat

Protecția Consumatorilor a transmis asyăzi că încă nu e definivat controlul, însă că unitatea risca o amendă ”Urmare a unei reclamații înregistrate la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bistrita-Năsăud, în data de 26.09.2023 s-a desfășurat o acțiune de control privind respectarea prevederilor legale în domeniul protecției consumatorilor la operatorul economic SIGILIUM STAR SRL (Restaurant Nossa). În urma acțiunii de verificare, comisarii CJPC Bistrița-Năsăud au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează: au fost identificate în bucătăria unității prestatoare de servicii produse și materii prime cu data limită de consum depășită; în bucătăria unității existau materii prime fără elemente de identificare privind data limită de consum, produse care nu aveau inscripționate data și ora desigilării ambalajelor, motiv pentru care nu se poate efectua trasabilitatea acestora; lipsa autorizației DSVSA pentru autovehiculul utilizat pentru livrarea mâncării; pe ambalajele preparatelor culinare livrate nu sunt indicate informaţii privind ingredientele produsului finit, precum şi aditivii utilizaţi și ingredientele cu efect alergen” a transmis CJPC BN, care a precizat și că, ținând cont de neregulile constatate, operatorul economic riscă ”sancționarea cu amendă contravențională în cuantum de 35.000 lei.

Totodată, au fost dispuse: – măsura opririi definitive a comercializării și scoaterea din circuitul consumului uman a produselor în valoare de 427 lei,măsura opririi temporare a livrării preparatelor în sistem catering până la remedierea deficiențelor constatate cu privire la etichetare” a precizat CJPC.

Recomandarea autorităților pentru părinți: ”cereți documente când încheiații contracte de catering”

Autoritățile spune că părinții sau cei care se ocupă de afterschool ar trebui sa nu încheie contracte de catering decât după ce asigura că restaurantele au documentele în regulă: pot sa ceara  documente care sa ateste că pot face livrări catering, ca sunt autorizați, etc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa