Un licean de 17 ani din Bistrița, Jonathan Mogovan a câștigat premiul 1 la secțiunea liceală a concursului național ” Memoria Holocaustului”. La ceremonia de premiere a concursului, unic în Europa, desfășurată astăzi în sala festivă a unei Universități din capitală au înmânat premiile ministrul educației, Sorin Câmpeanu și atașatul cultural al Ambasadei SUA la București.
Jonathan Mogovan a fost însoțit la Bucuresti de profesoara sa de istorie, fostul inspector școlar general Aurelia Dan., cea care l-a si pregătit. ”Felicitări , Jonathan pentru provocare! Ai arătat că școala e mai mult decât „o sala de studiu”. E un loc în care poți să depășești bariere, să gândești liber, sa ocolești clișeele” a scris Aurelia Dan pe pagina de facebook imediat după ceremonia de premiere. Liceanul din Bistrița, elev al Colegiului Național Liviu Rebreanu, profilul Matematică -informatică a excelat la ambele probe: cea scrisă în care a trebuit sa redacteze un eseu pe temele Holocaustului, dar și să trateze mai multe subiecte dar și la proba practică unde a avut de realizat un afiș folosindu-se de un program.
De altfel și Colegiul Liviu Rebreanu a postat un mesaj de felicitare imediat după ceremonia de la Bucuresti: ”
”Rezultatele excepționale pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița nu iau vacanță.
Jonathan Mogovan, absolvent al clasei a XI-a (matematică informatică), a obținut premiul I la etapa națională a Concursului naţional „Memoria Holocaustului” care s-a desfășurat la București, între 6-8 iulie 2022, profesor îndrumător Aurelia Dan. Concursul naţional „Memoria Holocaustului” se află la a șaptea ediție și este unic în Europa, iar festivitatea de premiere a fost prezent ministrul educației și atașatul cultural al ambasadei SUA la București. Felicitări, Jonathan! Felicitări, doamna profesoară Aurelia Dan!”.


De anul viitor Istoria Holocaustului se studiază în școlile românești
”Ediția 2022 are o semnificație aparte, întrucât în acest an a fost aprobată introducerea cursului «Istoria evreilor. Holocaustul” în trunchiul comun/planurile-cadru de învățământ.” anunță Ministerul Învățământului pe pagina de facebook.
”Organizat de Ministerul Educației, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, concursul este unic în Europa și pune în valoare creativitatea elevilor, având următoarele obiective:
- Prezentarea și înțelegerea problematicii Holocaustului, a consecințelor și a semnificației acestuia prin încălcarea brutală și violentă a drepturilor fundamentale ale oamenilor și, în principal, a dreptului primar natural al omului – dreptul la viață.
- Formarea şi dezvoltarea unui comportament tolerant, democratic, a spiritului civic, a acceptării diversității, a deprinderilor de participare la viața unei societăți lipsită de orice fel de manifestări de rasism, violență, discriminare, intoleranță și antisemitism.
- Cultivarea abilităților elevilor de înțelegere a complexității lumii contemporane, de acceptare necondiționată a celuilalt, de comportament dezirabil într-o societate democratică.
- Evaluarea competențelor elevilor privind înțelegerea modului în care mass-media, în toate formele sale, prezintă acest fenomen istoric.
- Cunoașterea, interpretarea și evaluarea semnificației surselor istorice de diferite tipuri.
- Evaluarea unor forme originale de manifestare a elevilor în domeniul literaturii și educației plastice” mai scrie Ministerul Educației.