În Bistrița-Năsăud s-au înregistrat 5 decese numai în ultimele trei zile în legătură cu complicații date de Covid 19, potrivit unor informații oferite de surse ale Serviciului de medicina Legală, Este vorba de vârstnici de peste 70 și chiar peste 90 de ani, cu alte boli asociate, cărora îmbolnăvirea cu Covid le-a fost fatală. Decesele înregistrate recent nu sunt afecțiuni long Covid, au mai precizat sursele Bistrița Express, ci s-au produs pe fondul unor îmbolnăviri recente.
Directorul Direcției de Sănătate Publică, dr Anca Andrițoiu a confirmat pentru Bistrița Express că au fost mai multe decese în ultimele zile pe fondul îmbolnăvirii cu ultimele tulpini Omicron. ” Anul acesta n-au mai fost cazuri de decese de câteva luni în județ(nn Covid 19), am avut cam 20 pe valul 5 dar până acum câteva zile, pe valul 6 n-a fost niciunul. Din 4 iulie însă și numărul de îmbolnăviri a început să crească ușor iar acum avem transmisie comunitară. Sunt concediile, oamenii circulă și nu se mai protejează și aici suntem. Din păcate e foarte contagios, sunt mulți copii deja, avem zilnic îmbolnăviri printre sugari, suntem îngrijorați ”.
Șefa DSP spune că oamenii ar trebui să se protejeze, iar cei care n-au făcut vaccinul ar trebui sa-l facă: ”chiar dacă a fost făcut pentru acest tulpini, îți dă o anumită imunitate, te păzește de formele grave”. 185 de locuitori din județ și-au făcut până acum doza a 4-a, recomandată în special pentru vârstnici și cei cu boli cronice, iar peste 33 000 doza a 3-a. Rata de îmbolnaviri a crescut foarte mult în ultimele zile în țară, dar și în județ. Bistrița a ajuns la o incidență de 4,31 la mie, iar județul la 2, 28 la mie. În Petru Rareș sunt cei mai mulți înregistrați oficial cu Covid 19, 7,59 la mie din populație.
Cresterea neasteptata a cazurilor de COVID-19 in timpul verii, care a configurat cel de-al saselea val de infectii, rastoarna ipoteza unei evolutii sezoniere a COVID-19.
Desi specialistii se asteptau la o recrudescenta a cazurilor in perioada sezonului rece sau, cel putin, la o suspendare a infectarilor cu Omicron pe perioada verii, cele doua subvariante, BA4 si, mai ales BA5, au contrazis flagrant previziunile acestora. Virusurile s-au dovedit nu numai extrem de contagioase, dar au etalat si o abilitate iesita din comun de a se sustrage anticorpilor de protectie din vaccinare sau infectii anterioare, inclusiv de data recenta.
Comunele cu peste 3 la mie, în 26 iulie
PETRU RARES 7,59
CHIUZA 4,95
MUNICIPIUL BISTRIŢA 4,31
MICEŞTII DE CÂMPIE 4,03
URIU 3,96
REBRA 3,56
ŞIEU-MĂGHERUŞ 3,33
SÂNMIHAIU DE CÂMPIE 3,09
Specialiștii vorbesc despre creșterea neasteptată a cazurilor de COVID-19 in timpul verii, care a configurat cel de-al saselea val de infectii, un val care răstoarnă ipoteza unei evolutii sezoniere a COVID-19.
Cele doua subvariante, BA4 si, mai ales BA5 s-au dovedit nu numai extrem de contagioase, dar au si o abilitate iesita din comun de a se sustrage anticorpilor de protectie din vaccinare sau infectii anterioare, inclusiv de data recenta.
Deocamdată în România purtarea măștii nu mai este obligatorie, însă medicii recomandă protejarea cu ajutorul măștii în spațiil aglomerate.