Liceenii de la ”Liviu Rebreanu” se întorc în clădirea principală a școlii după o reabilitare care a durat aproape 5 ani și a înghițit 80 de milioane.

Picture of Redactat de Simona Bozbici

Redactat de Simona Bozbici

Liceenii de la Colegii Național Liviu Rebreanu se întorc în sfârșit în clădirea principală a instituției după aproape 5 ani de reabilitare a imobilului ridicat de sași în urmă cu 114 ani. Încheierea oficială a lucrărilor de reabilitare, după ani de așteptare a fost sărbătorită sâmbătă printr-un ceremonie în interior, cu o scrisoare pentru generația de peste o sută de ani, încapsulată simbolic într-oașa zisă capsulă a timpului, iar ulterior în exterior, pe o scena amenajată în curtea interioară.

Reabilitarea clădirii centenare care a dat bătăi de cap constructorului, MIS Grup inclusiv din cauza unor vicii descoperite după demararea lucrărilor, a costat bugetul de stat în total peste 80 de milioane de lei bani derulați prin CNAIR plus 4 milioane plătiți de municipalitate. Valorii inițiale a proiectului de 60 de milioane, intrat pe lista investițiilor la insistențele ministrului Dezvoltării Regionale bistrițeanul Daniel Suciu, i s-au mai adaugat alte 20 de milioane de lei în plus prin suplimentari succesive.

Ce scrie în scrisoarea pusă în capsula timpului?

Primarul Bistriței, Gabriel Lazany alături de directorul CNLR, Monica Halaszi au îngropat astăzi la începutul ceremoniilor, într-un gest simbolic, într-o așa numită capsulă a timpului o scrisoare adresata liceenilor din 2125. Au semnat- o alături de primar și de directoarea instituției, deputatul bistrițean Daniel Suciu, fostul ministru al Dezvoltării, în prezent vicepreședinte la Camera Deputaților, care a trecut obiectivul pe lista investițiilor CNAIR, Ioan Farcaș – managerul constructorului, M.I.S. Grup, Radu Moldovan – președintele Consiliului Județean, Ovidiu Crețu – fostul primar al orașului până în 2020, Reinhard Guib – episcop al Bisericii Evanghelice dar și Andreas Hartig, noul preot paroh al Bisericii Evanghelice, biserică în proprietatea căreia se află clădirea CNLR, cedată pentru 100 de ani spre folosință Primăriei Bistrița.

”Lucrările de consolidare au început în octombrie 2020, într-o perioadă dificilă pentru umanitate, pandemia de Covid-19 blocând lucrările și generând creșteri ale prețului materialelor de construcții. Timp de aproape 5 ani, compania de construcții M.I.S. Grup din județul Bistrița-Năsăud a depus eforturi pentru a finaliza proiectul. Astăzi, 12 aprilie 2025, sărbătorim reîntoarcerea acasă a elevilor de la Liviu. De ce spunem acest lucru? Pentru că timp de 5 ani, elevii de liceu nu au intrat în clădirea centrală.

Cine sunt elevii Colegiului Național Liviu Rebreanu? Ne place să credem că sunt cei mai buni elevi din județ. 1702 elevi de la 6 la 20 de ani, diferiți și totuși având ceva în comun: mândria de a fi elevi la Liviu. În clădirea pe care o reinaugurăm azi vor învăța doar elevi de liceu, 24 de clase din cele 32 câte există la nivel liceal. Nu e puțin lucru să fii elev la Liviu în 2025. E onorant! Dar mai mult decât atât presupune responsabilitate: aceea de a contribui doar la păstrarea statutului pe care această școală l-a câștigat în timp, datorită zecilor de mii de absolvenți, ci și la creșterea lui. Elevii de liceu de la Liviu știu că declarațiile de dragoste adresate acestei școli nu se realizează prin cuvinte, ci se concretizează prin fapte. Prin implicare, entuziasm, efort și prin excelență! Prin mândria de a face parte dintr-o școală ale cărei însemne sunt asociate cu două culori: galben și albastru regal”, este doar o parte din mesajul lăsat generațiilor viitoare într-o capsulă a timpului din grădina liceului” este textul scrisorii trimisă în timp.

Pe piatra monument dintr-un colț al curții Colegiului în care a fost plasată capsula timpului cu scrisoarea stă scris: ”În anul Domnului 2025, am finalizat prima restaurare a Colegiului Național Liviu Rebreanu la 115 ani de la construirea lui! Predăm generațiilor generațiilor care vin acest adevărat templu al educației, cu speranța că vor avea mare grijă de el! Un mesaj pentru tinerii viitorului a fost zidit astăzi, 12 aprilie 2025, în interiorul acestei pietre-monument. A se deschide și a se citi peste un secol, în anul 2125!”.

Primarul Gabriel Lazany: ”sunt un rebrenist care se întoarce acasă”

După ceremonia de îngropare a capsulei timpului precedată de un tur ghidat prin superba clădire reabilitată a urmat o ceremonie pe o scenă amenajată în curtea interioară a Colegiului.

Primarul Gabriel Lazany, fost elev al Colegiului, pe atunci Liceul Liviu Rebreanu, promoția 1992 a avut un mesaj de suflet în care a retrăit amintiri emoționante dar a vorbit și despre efortul conjugat extrem de mare pentru reabilitarea unei clădiri istorice cu atât de mult simbolism pentru oraș, remarcând și că cei 5 ani de reabilitarea i se par un termen cam prea lung:

”Pentru mine, ziua de azi are o încărcătură personală. Astăzi nu sunt doar primarul municipiului Bistrița. Sunt, înainte de toate, un fost elev al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Sunt un rebrenist care se întoarce acasă.(…) E greu să descriu în cuvinte emoția pe care o simt acum, în fața acestei clădiri renăscute, în fața profesorilor și elevilor de azi. Când am preluat mandatul de primar am făcut o promisiune: lucrările de la Liviu vor fi o prioritate, pentru că nu ne permitem să mai avem încă o generație de rebreniști sacrificată, o generație care să nu calce în Liviu și m-am ținut de cuvânt (…) Valoarea totală a investiției depășește 84 de milioane de lei – un efort financiar susținut în mare parte de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții, dar și de Primăria municipiului Bistrița. Le mulțumesc tuturor celor implicați, domnului vicepreședinte al Camerei Deputaților Daniel Suciu, care în calitate de ministru al dezvoltării la acea vreme a știut și a avut curajul să pună degetul acolo unde a trebuit pentru ca această investiție să demareze, mulțumesc fostei administrații Ovidiu Crețu ca inițiatori ai acestui proiect, le mulțumesc colegilor din primăria Bistrița care au făcut parte din echipa de implementare a acestui proiect, le mulțumesc reprezentanților Companiei Naționale de Investiții, proiectanților, constructorilor, reprezentanților Bisericii Evanghelice, tuturor celor care au contribuit la acest proiect și nu în ultimul rând celor două doamne director care au condus destinele acestui liceu în această perioadă: doamna Susana Gălățan și Monica Halaszi.

Lucrările nu au fost ușoare. Au durat aproape cinci ani, mult prea mult din punctul meu de vedere, dar, acum s-au terminat. Astăzi avem aici o clădire modernizată complet: structură consolidată, instalații refăcute complet, accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități, dotări de top pentru învățământul modern – de la laboratoare de informatică și științe, până la echipamente audio-video și IT, o sală de festivități reabilitată și un parc dendrologic refăcut cu grijă (..) Este, fără îndoială, cea mai mare investiție într-o unitate de învățământ din județul nostru. Dar dincolo de ziduri și cifre, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” înseamnă oameni. Înseamnă profesori dedicați și elevi excepționali – care, de-a lungul timpului, au obținut medalii de aur la olimpiade internaționale și care au pus Bistrița pe harta performanței educaționale. Voi, dragi elevi și profesori, dați suflet acestei clădiri.

Astăzi, redăm acestei instituții demnitatea care i se cuvine. Astăzi, demonstrăm că respectăm istoria și investim în viitor. Iar viitorul se construiește prin educație de calitate, în condiții demne de excelența pe care o urmărim.

Citește și:

Pe același subiect:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa