Castelul Teleki din Posmuș, reabilitat cu 5,2 milioane de euro, majoritatea fonduri europene, a prins viață. Ministrul Boloș: ”stejarul de 600 de ani a vazut mulți politicieni intrand pe poarta”

Picture of Redactat de admin

Redactat de admin

Castelul Teleki, bijuteria istorică din satul Posmuș, reabilitată cu 5,2 milioane de euro care au transformat-o dintr-o ruină într-un complex cultural plin de căldură, și-a deschis vineri porțile oaspeților printr-un festival intitulat ArtTeleki, programat timp de trei zile.

Inaugurarea propriu zisă a adunat vineri, 9 septembrie, oficialități locale, reprezentanții proprietarului, Consiliul Județean prin Complexul Muzeal Bistrița, doi miniștri, cel al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, al Culturii, Lucian Romașcanu și vicepremierul Kelemen Hunor.

Radu Moldovan , președintele CJ, sub conducerea căruia Consiliul Județean  a accesat fondurile europene  pentru reabilitarea castelului în ruină, un monument istoric de clasa 0 a declarat că e un moment de sărbătoare și a ținut să le mulțumească celor implicați în proiect: ”  E un moment de sărbătoare (…) le mulţumesc tuturor colegilor mei care au fost implicaţi în derularea acestui proiect. (…) Vorbim de o investiţie de aproximativ 25,5 miloane de lei milioane de euro, circa 5,2 milioane de euro cu finanţare mixtă : 18 milioane fonduri europene, 2,8 milioane – Guvernul României, 4,3 milioane – Consiliul Judeţean”, a spus preşedintele CJ.

Fără mulțumiri pentru predecesori: ” am gasit un proiect, voiau sa o transforme în pensiune

Radu Moldovan le-a mulțumit tuturor, mai puțin predecesorului său de la conducerea CJ, Liviu Rusu, cel care a vorbit primul despre reabilitarea castelului, a comandat și un proiect, și a încercat să-i asigure finanțarea din bugetul județean, estimată la 6 milioane de euro (din care 4 milioane o reprezentau doar consolidarea structurilor) în absența posibilității de a-l finanța din bani europeni la acea vreme. S-a lovit însă de opoziția puternică a consilierilor USL (PSD si PNL) care s-au opus din răsputeri susținând că suma de 6 milioane de euro e exagerat de mare (acum a costat cam tot atât).

Radu Moldovan vorbind de planurile predecesorului său legate de castel, n-a mai acuzat costurile, ci a pretins ca destinația finală a proiectului ar fi fost problema. El a spus vineri la inaugurare: ”La primul mandat , în 2012 am găsit un proiect (nn în care) această minunăţie se transforma într-o pensiune” pentru a continua : ”Mă bucur că, într-un târziu, am găsit, împreună cu prietenii şi partenerii noştri de la ADR Nord-Vest o finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 care a salvat, împreună cu contribuţia Guvernului României şi a Consiliului Judeţean, acest minunat castel. Vorbim de o investiţie 25.570 mii lei, aproximativ 5,2 milioane euro, o finanţare mixtă, 18 milioane fonduri europene, 2,8 milioane – Guvernul României, 4,3 milioane – Consiliul Judeţean”.

Ministrul Boloș: ”stejarul de 600 de ani a văzut mulți politicieni trecând poarta castelului. Tot el știe să ne spună și după câți a rămas ceva..”

În schimb Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, cel care a cunoscut proiectul de pe vremea în care era director la ADR a făcut o postare pe facebook despre eveniment intitulată ”sub privirea stejarului”, cu trimitere la stejarul de peste 600 de ani din apropierea castelului din Posmuș . Botoș a ținut să laude eforturile administrației, însă a făcut și o remarcă ciudată în postare: ”Pentru cine are răbdare și construiește cărămidă cu cărămidă, fără compromisuri și fără să sară etape, rezultatele vor dăinui, iar martor este timpul. În curtea castelului #Teleki era un stejar din 1406, care a văzut mulți politicieni intrând pe poarta castelului. Tot el știe să ne spună și după câți a rămas ceva.
Kellemen Hunor „Vă felicit că ați salvat o parte din istoria noastră”
Și vicepremierul Hunor a adresat felicitări, pentru refacerea ”patrimoniul construit care ne defineste pe toți”. El a spus și că indiferent cui a aparținut castelul (nn conților Teleki)face parte din identitatea noastră, care în Transilvania e complexă: 
”este important fiindcă că ne defineşte pe noi toţi, face parte din identitatea noastră, identitate complexă aici în Transilvania, nu trebuie să subliniez eu, ştim fiecare dintre noi (…). Indiferent în ce perioadă a fost construit acest castel, indiferent cui a aparţinut la început, familiei Teleki, şi indiferent ce multe transformări s-au întâmplat în secolele de la construirea acestui castel, în acest moment este reconstruit, este renovat şi are o nouă destinaţie, o destinaţie nobilă, devine centru cultural, devine un centru de creaţie, devine un loc pentru oameni iubitori de cultură şi este lucrul cel mai important. (…) Nu se poate şterge istoria, nu se poate şterge memoria. Un om şi comunitatea omenească nu există fără memorie, nu există fără trecut, nu există fără cultură şi din nou trebuie să vă felicit fiindcă aţi salvat o parte din istoria noastră”, a spus Kelemen Hunor.

Deschiderea oficială a festivalului a fost marcată inclusiv prin vernisarea a şase expoziţii, una dintre acestea cu fotografii reprezentând reşedinţele Familiei regale a României.

 

 

 

Foto : facebook Kelemen Hunor, Marcel Boloș

 

 

 

 


 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa