Vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, cel care a reușit să includă în 2019, pe când era ministrul Dezvoltării și Administrării Teritoriului, costisitoarea reabilitare a clădirii istorice a Colegiului Național Liviu Rebreanu pe lista finanțărilor prin Compania Națională de Investiții a mărturisit la inaugurarea obiectivului că în adolescență nu a fost deloc un fan al ”LIVIULUI” pentru că era elev la liceul rival, ”Andrei Mureșanu” și a luat foarte în serios rivalitatea centenară.
Deputatul Suciu, care ar fi participat ca licean în urmă cu 30 de ani și la o competiție televizată între cele două licee rivale din Bistrița în echipa Liceului Andrei Mureșanu, a acceptat de la directoarea CNLR, Monica Halaszi, cea care i-a amintit sâmbătă la ceremonie de întreaga poveste, un tricou cu semnele vechiului rival și insigna: ”
”Știți cu toții că există o rivalitate între Liviu și Andrei. Cele două colegii rivale se află pe același bulevard. În 1999, Televiziunea Română organiza un concurs între licee, intitulat CARE pe CARE, câștigat de cei de la Liviu. Mi-a rămas o imagine: e vorba de momentul artistic al celor de la Colegiului Andrei Mureșanu, o secvență dintr-o piesă de teatru a lui Marin Sorescu, în care un elev (nn Daniel Suciu) interpreta rolul unui român care vorbea despre dificultăți care trebuiau depășite. Ei bine, depășirea dificultății de a găsi soluții pentru reabilitatea clădirii centenare a CNLR a venit, după 20 de ani, nu știu dacă e întâmplător, din partea acelui elev. În 2019, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, domnul Vasile Daniel Suciu, elevul de altădată, a semnat finanțarea proiectului de consolidare și modernizare a corpului A a Colegiului Național Liviu Rebreanu” a relatat Monica Halaszi, directoarea Coelgiului Liviu Rebreanu.
Daniel Suciu despre cea mai frumoasă ”răzbunare”
Daniel Suciu a relatat în discursul ținut la inaugurarea clădirii reabilitate cum s-a transformat într-un bistrițean mândru de istoria Colegiului Liviu Rebreanu, rivalul liceului pe care l-a absolvit: ”Acum exact 30 de ani deveneam elev de liceu, nu aici ci la Andrei Mureșanu. Ani de zile am privit către acest liceu, nu cu drag, nici cu pizmă, dar nici cu cele mai calde sentimente, pentru că da, între ”Andrei Muresanu” și ”Liviu Rebreanu” există o mare rivalitate, dar să știți toți cei care astăzi sunteți la Liviu și veți fi mâine că din această mare rivalitate acest mare oraș a avut numai de câștigat. (…) Ani de zile după ce n-am mai fost la Liviu treceam pe lângă acest liceu , am si scris, fiin dziarist despre el, am și scris despre destinele elevilor străluciți de la Liviu și nu m-am gândit niciodată că viața mă va purta acolo unde vorba cuiva poti sa pui degetul sau semnătura… Si de atunci n-am mai fost rivalul, ci bistrițeanul mândru de istoria celor de la Liviu Rebreanu și nu pot decât să fiu bucuros că fac parte, cu tricou sau fără, cu insigna sau fără, deja din istoria Liviu Rebreanu”.
Deputatul bistrițean a spus totuși că, să faca parte din istoria LIVIU-lui e pentru fostul absolvent al ANDREI-ului (numele afectiv dat CNAM-ului ), cea mai frumoasă răzbunare : ”Și e cea mai frumoasă răzbunare pe care un absolvent de Andrei poate să o aibă, să fie parte a istoriei de la Liviu Rebreanu .. un gând pentru elevii și absolvenții de la Liviu: fiți mândri că ați făcut parte sau ca faceți parte și faceți școală aici. Eu mi-am făcut doar datoria: am promis și am făcut”.
Informatie de Context
Reabilitarea clădirii istorice a Colegiului Național Liviu Rebreanu, începută în 2020 s-a încheiat după aproape 5 ani și a costat în final 80 de milioane bugetul național, alte 4 milioane fiind alocate de Primăria Bistrița pentru Parcul Dendrologic din jurul acestuia, ctitorit de legendarul profesor Gubesch în urmă cu peste 60 de ani și la care au lucrat multe generații de elevi ai liceului.
Citeste si: